Демонстрация в Кабул за правата на жените е прераснала днес

...
Демонстрация в Кабул за правата на жените е прераснала днес
Коментари Харесай

Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие

Демонстрация в Кабул за правата на дамите е прераснала през днешния ден в принуждение, излиза наяве от фрагменти на локални малките екрани, съобщи ДПА.

Има минимум един потърпевш човек, публицисти разпространиха видео на жена, от чиято глава тече кръв.

През последните два дни афганистански дами стачкуват в следения от талибаните Кабул. Те упорстват за тъждество, правдивост и народна власт и за съблюдаване на правата на дамите.

Днес активистките бяха застанали покрай президентския замък и издигаха транспаранти с надпис: " Ние не сме дамите от 90-те ". На фрагменти в обществените мрежи се вижда група афганистанки, застанали против група въоръжени талибани, очевидно в развълнуван разговор. Някои от дамите кашлят, което е знак, че против тях е употребен газ. Една жена споделя, че е била бита.



Талибаните в този момент настояват, че ще съблюдават правата на дамите в границите на своята идея за шериата. Когато те управляваха Афганистан през 90-те години, дамите трябваше да бъдат забулени от главата до петите, нямаха право да излизат от вкъщи без компаньон родственик, нито да вървят на учебно заведение или да работят.





Летището в Кабул е отворено за филантропични помощи

Технически екип е подготвил летището в Кабул да приема товарни самолети с филантропична помощ и скоро то ще е готово и за цивилен полети. Това заяви катарският дипломат в Афганистан пред тв канал " Ал Джазира ", съобщи Ройтерс.

По думите на дипломата пистата на кабулското летище се ремонтира в съдействие с афганистанските управляващи. Катарската телевизия заяви също, че от Кабул към този момент са осъществени два вътрешни полета - до Мазар и Шариф и Кандахар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР