Демонстрация на активисти за правото на аборт в Париж, 28

...
Демонстрация на активисти за правото на аборт в Париж, 28
Коментари Харесай

Франция стана първата държава в света, вписала в конституцията правото на аборт

Демонстрация на деятели за правото на аборт в Париж, 28 февруари 2024 година Снимка: AP

Франция стана през днешния ден първата страна в света, която категорично вписа в конституцията си правото на непринудено спиране на бременността (аборт), за огромно отчаяние на Ватикана и за разлика на доста други страни, където правото на аборт се слага под въпрос, съобщи Франс прес.

" Имаме честен дълг " към всички дами, които са " страдали в плътта си " от противозаконните аборти, съобщи френският министър-председател Габриел Атал, откривайки дебатите в Народното събрание.

Депутатите и сенаторите, събрали се тържествено взаимно съвещание на двете камари на Народното събрание в двореца " Версай ", утвърдиха с доста огромно болшинство (780 " за ", 72 " срещу " ) изменението на конституцията, препоръчано от държавното управление на президента Еманюел Макрон.

Последният приветства това като " френска горделивост " и " универсално обръщение ". " Нека дружно да отпразнуваме навлизането на нова независимост, обезпечена от конституцията ", написа Макрон в известие, оповестено в обществената мрежа " Екс ".

Четири дни преди 8 март, Международния ден на правата на дамите, тази промяна вкарва в член 34 от конституцията изречението: " Законът дефинира изискванията, при които се упражнява обезпечената на дамата независимост да прибегне до непринудено спиране на бременността ".

Това е " първата конституционна наредба, която е толкоз експлицитна и широкообхватна по този въпрос освен в Европа, само че и в света ", акцентира Лия Хоктор от Центъра за репродуктивни права, американска организация, която пази правото на аборт.

Ватикана през днешния ден още веднъж се опълчи на всяко " право на лишаване на човешки живот " в навечерието на това историческо гласоподаване.

" В епохата на всеобщите права на индивида не може да има право да се лишава човешки живот ", съобщи Папската академия за живота, ватиканският орган, отговарящ за биоетичните въпроси, в изказване, подкрепящо опозицията на френските епископи.

Историческото съвещание на френския парламент е кулминационната точка на една дълга политическа борба, стартирана от левицата, подкрепена от феминистки асоциации и най-после призната от държавното управление след няколко парламентарни начинания, показва Агенция Франс Прес.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР