Демонстрациите в Беларус и отслабването на президентската власт на Александър

...
Демонстрациите в Беларус и отслабването на президентската власт на Александър
Коментари Харесай

Дилема пред Путин - ако го сметнат за опора на Лукашенко, може да се появят антируски настроения

Демонстрациите в Беларус и отслабването на президентската власт на Александър Лукашенко изправят Владимир Путин пред комплицираната задача да избере тактика по отношение на едно придвижване, което не е антируско, и то в внимателен за самата Русия политически миг, написа Стюарт Уилямс от Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

" Руснаците не са доста наясно какво да вършат ", счита Густав Гресел от аналитичния център Европейски съвет за външна политика (ECFR) в Берлин: " Стигнали са до извода, че Лукашенко сигурно значи невъзможност, само че ще е неизгодно за тях рецесията да се реши на улицата. Затова би трябвало да задействат развой, който могат да управляват ".

Протестите не са натоварени към този момент с антируски послания като тези, които смъкнаха проруското държавно управление в Киев през 2014 година и подтикнаха Москва да завземе полуостров Крим, потвърждавайки, че пази рускоезичното население в Украйна, и да поддържа проруските сепаратисти в източните елементи на страната.

Това е основен фактор, предвид на който анализаторите не са склонни да предвиждат украински сюжет в Беларус. " Ситуацията е изцяло друга ", показва Анна Мария Динер, анализатор в Полския институт по интернационалните въпроси (PISM).

Нещо повече, обстановката е друга и в Русия, където Владимир Путин, чиято известност се топи, има проблем с демонстрации в съветския Далечен изток , покрай Китай, след ареста на локален губернатор предишния месец. Досега Москва реагира умерено и сдържано на тези митинги, чиито участници скандират лозунги против Кремъл.

Руски език се приказва на всички места в Беларус, " измежду хората няма антируски настроения и Русия желае нещата да продължат по този начин ", декларира Анна Мария Динер.

А пък и Кремъл не е във екстаз от Лукашенко, напомня Гресел.

" Дори през ръководството на Лукашенко Путин не успяваше да получи, каквото желае в Беларус ", прибавя английският анализатор Найджъл Гулд-Дейвис. Руснаците " към този момент не са в брак с Лукашенко, мъчат се да налучкват нещата ", само че " въобще не са пасивни ", споделя той.

В търсене на преход

Те са нащрек, тъй като, " в случай че тълпата сметне Путин за опора на Лукашенко, може да се появят антируски лозунги ", акцентира Стивън Сестанович от американския проучвателен център Съвет за интернационалните връзки.

Съответно Москва " търси решение ", заключава Гресел: " Лукашенко е човек, който може да бъде заменен без особени вреди за имиджа на Кремъл ".

Лукашенко и Путин разговаряха по телефона нееднократно предходната седмица; първият съобщи, че вторият му е заречен " помощ в региона на сигурността ".

Стивън Сестанович показва, че Русия поддържа положителни връзки с елитите в Минск, където съществува консенсус, че би трябвало да се запазят положителни връзки с могъщия комшия.

" Тези контакти и тези удобни настройки обезпечават на Путин редица разновидности да откри преход без Лукашенко ", доколкото самото протестно придвижване е изменчиво и без явен водач. Една от водещите фигури в него, Светлана Тихановска, отпътува в заточение в Литва, откъдето се мъчи да сплоти в техния ропот всички пластове на беларуското общество.

Нещата обаче може да се развият по какъв начин ли не, да стартират и силови дейности , споделят специалистите.

" Сигурна съм, че Русия има подготвеност за всевъзможни, в това число военни решения, даже това да й коства прекомерно скъпо ", счита Анна Мария Динер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР