Демонстрации бяха организирани днес във Варшава и близо 40 други

...
Демонстрации бяха организирани днес във Варшава и близо 40 други
Коментари Харесай

Хиляди на протести в Полша срещу ограничаването на правото на аборт

Демонстрации бяха проведени през днешния ден във Варшава и близо 40 други градове в Полша по апел на придвижването " Стачка на дамите " в митинг против ограничението на правото на аборт и полицейското принуждение при предходни митинги, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко хиляди души се включиха в акцията във Варшава, съгласно полски медии. Участничките алегорично " преименуваха " кръгово кръстовище в центъра на столицата, където постоянно се събират.

Една активистка се изкачи на стълба, с цел да смени табелата с надпис " Роман Дмовски " с " Права на дамите ".
Снимка: EPA
Активисти на женските права от дълго време приканват градските управляващи да одобрят публично смяната на името на площада, което съгласно тях би било по подходящ израз на почитание към едно придвижване за тъждество, вместо към държавника, който е изиграл основна роля за националната самостоятелност на Полша през 1918 година, само че също по този начин е антисемит, отбелязва АП.

В столицата полицията с мегафони предупреждаваше, че демонстрацията е противозаконна.
Снимка: EPA
Големи полицейски кордони се опитваха да блокират пътя на протестиращите, само че доста от тях успяваха да заобиколят служителите на реда, като прекосяваха през вътрешни дворове и странични улици.
Снимка: EPA
Днешните митинги бяха планувани да съвпаднат с годишнината от извоюването от полските дами на правото да гласоподават преди 102 години.

Акциите бяха проведени под лозунга " В името на майката, дъщерята, сестрата ". " Нашите прабаби не разрешиха да бъдат сплашени. И ние няма да се предадем! ", скандираха стачкуващи.
Снимка: EPA
Мнозина носеха плакати с логото на придвижването - контур на суфражетка, алена мълния и думите " Strajk Kobiet ". Някои носеха флагове в цветовете на дъгата в митинг против речта на омразата и нападките против ЛГВТ общността.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР