Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел, който днес

...
Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел, който днес
Коментари Харесай

В Още от деня: Как ще се подобри лечението на българите с новия здравен модел

Демонополизация на Здравната каса планува новият здравен модел, който през днешния ден беше показан обществено от министър Кирил Ананиев. Идеята е частни сдружения да се конкурират с обществения фонд за здравната ни вноска.

Как ще се усъвършенства лекуването на българите с новия модел - тематиката в " Още от деня " разясниха проф. доктор Асен Балтов, шеф на " Пирогов " и Светла Несторова от Асоциация на българските застрахователи.

Днес видяхме една доста смела постъпка от страна на министъра. Намери се един самоуверен мъж, който да каже, че е извънредно време към този момент да имаме различен метод както към пациентите, по този начин и към лечебните заведения, безапелационен е проф. Балтов.
Проф. доктор Асен Балтов, шеф на " Пирогов ": Днес се сложи една рамка, от която стартират големи диспути, свързани с политическа поддръжка от всички партии и всички българи, тъй като всички имаме потребност от положително здраве.
Според Светла Несторова, премахването на демонополизацията, повишението на конкуренцията и вкарването на пазарен принцип биха могли да увеличи качеството на услугата.
Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи: Голямата вест е че министерство на опазването на здравето има подготвеност за цялостна демонополизация. Второ - приказва се за това да се постави на масата кое какъв брой коства и защо стигат тези 5 милиарда, явно е, че общественият запас не е задоволителен, с цел да покрие всички заплащания и никой не знае защо стига. Според мен това е горещият картоф, който се подмята.
Моделът който беше показан през днешния ден, пази солидарността - всички имат идентични права, идентична опция, добави Несторова.

Основният пакет на обезпечаване никога няма да е най-малък, там ще бъде покрито всичко належащо за едно обикновено лекуване на българските жители, изясни проф. Балтов.
Проф. доктор Асен Балтов, шеф на " Пирогов ": Хората би трябвало да схванат, че парите за опазване на здравето в България не са доста.
Директорът на " Пирогов " даде образец със здравната система в Германия, където всеки жител отделя 14,6% за личното си здравно обезпечаване и има 108 частни застрахователни фонда.
Проф. доктор Асен Балтов, шеф на " Пирогов ": Говори се доста за това какво е належащо като база - едното са медицинските стандарти, уповавам се че до края на годината ние ще имаме едни добре направени медицински стандарти. Добрата здравна процедура също е извънредно значимо нещо.  Частни сдружения ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел Частни сдружения ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел
Демонополизация на Здравната каса планува новият здравен модел. Идеята е частни сдружения да се конкурират с публичия фонд за здравната ни вноска....

Относно спомагателните заплащания отвън главния пакет, Несторова изясни, че такива има и сега, само че те попадат в една голяма сива зона, в която не е ясно какво плащаш.
Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи: Много ясно да се прекара границата какво е покрито и хората да имат изясненост какво могат да си закупят. В момента не е по този начин - не знаеш какво можеш да си платиш и кое какъв брой коства. Ясното остойностяване на услугата значи доста ясна граница до каква степен стига обществения запас.
Конкуренцията при частните фондове за обезпечаване ще е доста мощна, ще се търсят разновидности за оптимално понижаване на цените на здравните услуги и рационална регулация на цените, добави Несторова.

По въпроса за неосигурените жители, проф. Балтов изясни, че незабавната помощ се поема на 100% от здравното министерство и също така, има фонд за хора без безусловно никакви финансови благоприятни условия, възложен от общественото министерство, който най-вероятно той ще остане да работи.
Проф. доктор Асен Балтов, шеф на " Пирогов ": Набирането на хора, които ще влязат в съответния фонд - по никакъв метод няма да има разделяне.Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи: Държавата играе ролята на застраховател и парите са там. Ние няма да имаме право да отхвърляме, да тарифираме друго, солидарният принцип ще бъде спазен.
Най-много ме тормози главният пакет - какво ще съдържа и защо ще се харчи общественият запас, добави Несторова.

Днес беше показана една рамка, мисля че още никой няма детайлите, в това число и министърът. Отвори се нова врата, само че следва доста работа и това не го виждам да стане по-рано от 2021 г, това е едно оптимистично виждане, сподели в умозаключение проф. Балтов.
 ​Новият здравен модел не планува повишение на здравната вноска ​Новият здравен модел не планува повишение на здравната вноска
Частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за здравната ни вноска. Това планува планът на здравноосигурителен модел, с кой...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР