Демокрацията в нашата страна е застрашена. Мирът в нашата родина

...
Демокрацията в нашата страна е застрашена. Мирът в нашата родина
Коментари Харесай

ДПС: Демокрацията у нас е застрашена, мирът е на изпитание

Демокрацията в нашата страна е застрашена. Мирът в нашата татковина е на тестване. Крайно време е да бъдат взети ограничения за това. И всички органи да стартират да извършват законовите си пълномощия.

Това съобщи от парламентарната естрада ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група на придвижването във връзка годишнината от влизането в действие на Конституцията на България.

Карадайъ уточни, че Конституцията и правилата в нея са сложили основите на модерната държавност у нас и са поставили личността на най-високото ходило в публичната ценностна система. Основните права и свободи на личността обаче са единствено причина, не и реална мярка за демократизма на обществото. " Те са безпредметни, щом не са основани нужните политически, стопански и юридически механизми за тяхното реализиране. Остават просто заявления ", се добавя в декларацията.

ПГ на Движение за права и свободи предизвестява още, че " без значение, че новата ни Конституция сътвори кардинално нова по същина, наличие и форма страна, няма гаранции, че тя няма да се окаже пленник на лица и обединения, останали оковани в старите вериги на личните си тежки предубеждения. Особено, когато са облечени във власт. "

Пълният текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Движение за права и свободи МУСТАФА КАРАДАЙЪ ОТ ИМЕТО НА ПГ НА Движение за права и свободи

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес означаваме годишнината от влизането в действие на най-новата Конституция на България. Независимо от своите недостатъци, Конституцията от 13 юли 1991 година обезпечи пътя на прехода и сътвори основите на демократичното устройство на страната ни. Конституцията откри България като парламентарна република и единна страна, дефинира рамката, в която би трябвало да се основават другите закони. Установи правилата за създаване на политическата система, правилото на разделяне на управляващите, уточни и дефинира пълномощията на държавните органи, както и правилата за демократични избори.

Като пиедестал на модерната държавност задачата на Конституцията е да основава стабилно демократично ръководство на обществото и хуманни връзки, които слагат личността на най-високото ходило в публичната ценностна система. Народните представители от Седмото Велико Народно заседание, следвайки този блян, оповестиха верността си към общочовешките полезности: независимост, мир, хуманизъм, тъждество, правдивост и толерантност, издигнаха във висш принцип правата на личността, нейното достолепие и сигурност. И завещаха на бъдещите генерации да построяват, заздравяват и да пазят демократичните устои на българската страна – единна и неделима. С одобряваните закони в бъдеще в сходство с Конституцията да основават здрави гаранции за това. С ясното схващане, че гарантирането на правата и свободите на жителите е аршин за степента на развиване на демокрацията в обществото.

В началото на демокрацията страната трябваше да реши сполучливо съществени въпроси в региона на правата на индивида – да постави завършек на потъпкването на съществени права и свободи на индивида и в това време – да сътвори основа за гарантиране на спазването на тези права. Трябваше да се построява и укрепва и гражданското общество при съблюдаване на условията на интернационалните стандарти по правата на индивида и главните свободи.

В годините на прехода в Република България се утвърди сполучлив модел на междуетническите връзки, основаващ се на правилата на гражданското общество и на демокрацията. В същността си този модел изисква при решаването на малцинствените въпроси да се търси и намира баланс и естетика сред правилото на интеграция на малцинствата в гражданското общество и правилото на отбрана на тяхната етническа, религиозна и езикова еднаквост.

В Конституцията залегна разбирането за нация като гражданска нация, при което националната общественост се състои от всички жители на страната като регистрира съществуването на етническо, религиозно и езиково многообразие, респективно на носители на такива разлики. Българската Конституция включва разбирането, че отбраната на малцинствата се реализира посредством пълноценно гарантиране на самостоятелните права и свободи на лицата, принадлежащи към тях. Според Конституцията всички хора се раждат свободни и равни по достолепие и права, не се позволяват никакви ограничавания на правата нито привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, убеждения и политическа принадлежност и така нататък Всички жители са равни пред закона.

Конституцията прокламира равенството като общочовешка полезност наред със свободата, мира и хуманизма. Този принцип е един от фундаментите на гражданското общество и демократичната страна.

Съгласно член 57, алинея 1 от Конституцията главните права на жителите са неотменими. Тази норма, както и всички конституционни правила имат директно деяние – член 5, алинея 2.

Конституцията дава съществени права и свободи на личността, само че те са единствено причина, не могат и не са действителна мяра за демократизма на обществото. Те са безпредметни, щом не са основани нужните политически, стопански и юридически механизми за тяхното реализиране. Остават просто заявления.

И без значение, че новата ни Конституция сътвори кардинално нова по същина, наличие и форма страна, няма гаранции, че тя няма да се окаже пленник на лица и обединения, останали оковани в старите вериги на личните си тежки предубеждения. Особено, когато са облечени във власт.

Трябва ясно да се подчертае и да се припомня непрестанно главната роля и отговорност на Народното събрание като законодателен орган за приемането на закони в сходство с конституционните правила и интернационалните контракти, които са част от вътрешното право на страната и се употребяват с преимущество (примат) пред националните закони.

Народните представители би трябвало ясно да осъзнават своята отговорност, че точното съблюдаване на правата и свободите на жителите се подсигурява посредством основаването на съответните юридически механизми. И това е главно обвързване и отговорност на народните представители и Народното събрание.

Движението за права и свободи праволинейно се придържа към задачите, заложени в програмните документи на партията и работи поредно за

– реализиране на съгласие, единение и тъждество сред българските жители посредством образуване на поредна и безапелационна национална политика, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната;

– координиране на националното законодателство с интернационалните правила и правила за обезпечаване права и свободи на малцинствата в Република България;

– основаване на гаранции за недопускане на етническа и религиозна ненавист и дискриминация, за равнопоставеност в правата, свободите и обществената сигурност на всички общности.

Както и – стопански разцвет и стабилно развиване на всички области и общини в страната.

С тези правила Движението за права и свободи се явява поръчител за народна власт, непоклатимост, мир и разцвет. Основа и поръчител за Българския етнически модел. Това би трябвало да бъде общо дело, с напъните на всички, в заедност.

През последните години записваме не просто по какъв начин се погазват духът и философията на главния закон и съответни нейни правила, само че сме очевидци на извънредно тревожни процеси и трайно очертаваща се наклонност за внезапно и все по-скоростно отдалечаване и оттегляне от достижения на демокрацията в нашата страна. И до момента в който до скоро можехме да приказваме за нужда законите да доразвиват заложените демократични правила и да основават постоянни гаранции за тяхното проявяване, през днешния ден към този момент даже е малко да кажем, че болшинството в законодателния орган освен не основава гаранции за осъществяване на заложените в Конституцията права, освен това, основава закони, които лимитират права. Ярко доказателство за това е и последният отчет на ОССЕ.

Днес би трябвало ясно и изрично да заявим, че демокрацията в нашата страна е застрашена, че мирът в нашата татковина е на тестване. Крайно време е да бъдат взети ограничения за това. И всички органи да стартират да извършват законовите си пълномощия. Без интервенция в непозната подготвеност, при прецизно съблюдаване на законите на страната.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Демокрацията не е даденост, правата и свободите не са даденост. Всички ние сме длъжни да се борим и твърдо да ги отстояваме. Има доста проблеми пред нас, има доста въпроси и то сложни въпроси. Но в името на демокрацията и на мира би трябвало да се борим, с цел да продължаваме да живеем дружно, с цел да намираме ентусиазъм за създаване на по-добро общо бъдеще.

Нека да потърсим опора за това ентусиазъм в Конституцията и в Българския етнически модел, получил и интернационално самопризнание. Нека отговорим на провокациите на настоящото политическо време с сплотяващ национализъм, в заедност да оценим силата и благосъстоянието на разликите и да изградим онази България, която ще бъде мечтан дом за нашите деца генерации напред. И, както споделя нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган в своето Политическо обръщение от м. март 2017 година, „ съзнавайки, че времето е в Нас, дано да покажем на света, че и Ние сме във Времето! “

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От името на ПГ на Движение за права и свободи приканвам всички демократични партии да бъдем виновни и на нужната висота. В името на мира и просперитета. В името на Конституцията. В името на Република България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР