Демокрацията не е представление, в което ти си купуваш билет

...
Демокрацията не е представление, в което ти си купуваш билет
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Изключително тревожно е оспорването на геополитическите нагласи в страната

„ Демокрацията не е зрелище, в което ти си купуваш билет и наблюдаваш в профил като аудитория. Демокрацията е нещо, за което би трябвало да се работи всеки ден ", разяснява някогашният външен министър Надежда Нейнски разяснява пред Дарик радио тематиката за съветското въздействие в България и държавната позиция по отношение на войната в Украйна.

„ Оказа се, че това, което смятахме за необратим развой - участието в НАТО и Европейския съюз, толкоз години по-късно, е допустимо за оборване. Това демонстрира, че върху демокрацията би трябвало да се работи всеки ден ”, добави Нейнски.

По думи й „ съветското въздействие в България обичайно е извънредно високо и този проблем не се взема решение само с избори, а с смяна в настройките и полезностите на хората “.

„ Изключително обезпокоително е оспорването на геополитическите настройки в страната. Нападението на Русия против Украйна и предявяването на искания за сфери на въздействие е показателно. Нападението над Украйна е единствено първа стъпка от това, което Русия и Путин имат в главите си. Руската федерация счита, че е наследила и зоните на въздействие на Съюз на съветските социалистически републики ”, счита някогашният външен министър.

Според Нейнски въздействието на Путин в Русия е голямо.

„ Такива властнически водачи имат потребност от война, с цел да сплашват и консолидират популацията, преподреждайки вътрешния ред в страната да дава отговор напълно на потребностите на открития режим “, сподели тя.

“Колкото повече се разпростира тази война, разбираме, че Путин води извънредно поредна политика за връщане на зоните на въздействие. Тоест, неговите цели минават оттатък Украйна ”, сподели Нейнски, като добави, че Русия се е пробвала да контракти преразпределение на сферите на въздействие в Източна Европа и в този момент употребява войната като инструмент, с цел да прокарва задачите си.

Според нея проектът на Русия е извънредно необятен и минава през дестабилизация на цели райони. Тя съобщи, че на този стадий всички избори - без значение дали парламентарни, или президентски, е геополитическо предизвикателство пред България.

Относно демократичните настройки на българското общество и провокациите пред него, Нейнски счита, че „ увлечени в огромните геополитически трансформации, ние не успяхме да преведем на хората какво значат тези трансформации. Разказът за демокрацията би трябвало да се развива всеки ден. В момента повече от всеки път това би трябвало да бъде по този начин ”.

“Те добре описват тяхната приказка (проруските политици в България). Инструментът, който те употребяват, бидейки недемократични, е лексиката на страха. Плашат с еврозона, плашат и с нуклеарни оръжия. Ние виждаме какво прави Путин в Украйна - той опасява руснаците. Те се опасяват какво ще значи за тях персонално една загуба на Русия. Той показва всичко това като екзистенциален проблем ”.

По думите й в Русия самостоятелният живот в никакъв случай не е бил на напред във времето. За руснаците над 200 000 загуби в жива мощ са допустима жертва. Засилващата се беднотия и зависимостта от Китай също не е проблем.

Големият въпрос е, че Русия и демократичният свят си показват успеха в Украйна по друг метод и тук е въпросът къде стои България.
“Единственият метод, с който може да се бори дезинформацията е с повече информация ”, изясни Нейнски по отношение на ширещата се агитация в България.

“Загубата и неубедителността на демократичната приказка има в основата си един проблем. Как сме подредили полезностите си в живота - кое е най-важното за нас ”, продължи тя и даде образец с проучване от преди години, в което за поляците висша полезност, обвързвана с Европейски Съюз, са свободата и демокрацията, а за българите - високите заплати.

Като натурален компас за верния избор Нейнски даде младежите. “Децата ни дават прочувствено отговор на този въпрос. Коя е онази система, която те избират? На Запад или на Изток отиват? ”
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР