Демократите в САЩ показаха, че могат да правят избори. Голяма

...
Демократите в САЩ показаха, че могат да правят избори. Голяма
Коментари Харесай

Владимир Чуков пред Dir.bg: Демократите показаха, че могат да правят избори

Демократите в Съединени американски щати демонстрираха, че могат да вършат избори. Голяма роля изигра вотът по пощата. Има доста мощно разделяне на нацията, което ще рефлектира върху легитимността и метода на ръководство на бъдещия президент, който и да е той. Може би ще има преструктуриране на политиката на Съединени американски щати в Близкия Изток. Това предвижда за Dir.bg специалистът е интернационалната политика проф. Владимир Чуков. Засега претендентът на Демократическата партия Джо Байдън води с 264 гласа пред републиканеца Доналд Тръмп, който е с 214. Остава разпределението на мандатите от вота по пощата в Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина и Невада.

- Г-н Чуков, наподобява, че Джо Байдън е към този момент на крачка от успеха, какъв ще е въпреки всичко крайният резултат от изборите в Съединени американски щати?

- За по този начин извършената акция за изборите демократите се готвиха четири години, в това число и с импийчмънта на Доналд Тръмп, като сътрудник на Русия. Включена бе една мощна машина. Доналд Тръмп пък заложи на по-познатото.

Ключът е в гласуването по пощата. В най-важните щати бяха сложени преброители, свързани с демократите. И Рудолф Джулиани съобщи, че 100 000 бюлетини в щата Мичиган обръщат вота или това са гласове от мъртви души, както се случва и при нас. Случва се както през 2016 година с електоралната карта. Стената, която Тръмп построи с Мексико, изигра ролята на бумеранг. Тръмп получи поддръжка от локалните бели, само че мексиканците в Съединени американски щати са срещу него. Латиносите, кубинците във Флорида, пък гласоподаваха за Тръмп, който направи непредвидими неточности, а демократите се оказаха умни изборджии. Оказа се, че по пощата вероятността за операции е доста по-голяма. Традициите при избора в Съединени американски щати бяха нарушени.

Вече има обжалвания от страна на Тръмп в съда, несъмнено ще се стигне и до Върховен съд, където консерваторите са 2 пъти повече. В Джорджия и Невада също несъмнено ще се стигне до съд. Съществува сигурно разделяне сред двете Америки.

В Мичиган се очакваше да се получи това, което стана, защото доста от дълго време Тръмп има проблеми с локалната губернаторка демократка.

Имаме доста повишение на интензивността на афроамериканците. Китайците, които са най-голямата общественост измежду азиатците стоят зад Байдън. Интересни са източноправославните - гърците и арменците. Арменците са обичайно в Калифорния и към този момент са дали забележителна част за успеха на Камила Харис за сенатор от Калифорния. Гърците са в основните щати Пенсилвания, Уинсконсин, Мичиган и по тази причина там има доста мощен антитурски ракурс и заставане на страната на Байдън. Това в действителност е невероятна готовност на демократите, което няма да се отрази доста добре на единството на нацията.

По-голямата част от наблюдаващите установяват е, че проблемите в Съединени американски щати са доста по-тежки и комплицирани. Имате градове против земеделски региони, имате бяло болшинство, само че в действителност то се оказва към този момент малцинство. Имате образовани против необразовани, мъже против дами.

Това е доста мощно разделяне на нацията, което ще рефлектира върху легитимността и метода на ръководство на бъдещия президент, който и да е той.

- Какво следва оттук насетне за Америка освен това разделяне?

- Видяхте, че Джо Байдън към този момент стартира да насочва апели за единение на нацията, че успеха е на американския народ, само че няма по какъв начин да стане това, съгласно мен. На равнище партии, партийно строителство, партийни послания, аз си мисля, че републиканците в доста огромна степен ще вземат реванш във връзка с държанието в тези четири години. Пак да напомня, след загубата на Хилъри Клинтън предизборната акция на практика не е завършила. Медийната машина на демократите смаза Тръмп - внушаваше, непосредствено манипулираше. Медиите на демократите - CNN, доста известна в Европа и света, водещите издания " Ню Йорк таймс ", " Вашингтон пост ", всичко това беше в поддръжка на демократите. Те доста мощно въздействат и образуват мнението отвън Съединени американски щати, в целият свят. Няма по какъв начин изборите да не касаят целия свят, тъй че някак си в доста огромна степен ние гледахме това, което се случва в Америка, през погледа на техни медии, които са доста по-близки до демократите. Ако не се създадат заключения от страна на републиканците, нещата ще бъдат по същия метод. Джо Байдън е на 78 години. Ако Доналд Тръмп загуби, също слиза от политическата сцена. Така ще имаме радикално разнообразни играчи, нова обстановка, в която съгласно мен, точно историята с пощите, вероятността за операции изигра голяма роля. Американската изборна система е доста комплицирана, тя е косвен избор, само че по този начин или другояче има някакви обичаи, само че те в доста огромна степен са нарушени. Ще останат доста огромни групи от хора, изключително гневните последователи на Тръмп, които ще имат възприятие на неудоволетвореност и за това, че са били лъгани, което единствено по себе си ще сътвори проблеми за властта, в случай че се стигне до това Джо Байдън да влезе в Белия дом.

- Евентуалната промяна на властта в Съединени американски щати какво ще донесе за Балканите и в частност за България?

- Нека да не тръгваме с огромните заключения. Oт това, което се случва като поръчки, като планове за външната политика, тя не е водеща. Вероятно ще има някаква последователност. Демократите са доста по-активни в международен мащаб. Някои дефинираха Доналд Тръмп като типичния американски националист. Неговото наличие в международен мащаб бе по-скоро завещание от Обама, т.е. той не можеше да прекъсне напълно тази нишка, не бе деен. Тръмп се бе съсредоточил върху Съединени американски щати. Нещо, което не е особено за предшествениците му републиканци. В същото време демократите постоянно са били глобалисти. Така че те ще имат това, което бе наследено и осъществено при Барак Обама и Бил Клинтън. Знаете, че проблемите и интервенцията на НАТО и Съединени американски щати в Косово станаха точно по време на Бил Клинтън, предходният президент демократ. Така че дано на този стадий да не гадаем какво ще се получи - ще има детайли на последователност.

Аз нямам доверие стратегическият контракт сред България и Съединени американски щати да бъде анулиран, в противен случай, мисля, че той ще бъде удължен.

Може би ще има някакво преструктуриране на американската политика в Близкия Изток. Ясно видяхме какви са поръчките на Байдън към Турция. Може би отношението на Байдън към Турция ще се отрази в някаква степен на връзките на Съединени американски щати на Балканите, ще паднат някои спомагателни съставни елементи и фактори, които на този стадий ми е мъчно да загатна. Но ето - доста интензивно в последно време се приказва за отдръпване на американците от база Инджирлик и вероятно преструктуриране на военни бази на Балканите, включително и на Балканите. Очаквам активизиране на връзките, само че в границите на една поредност, което беше сложено като доста положително начало от президента Доналд Тръмп.

- А какво ще е отношението към Европа?

- Нека да не бързаме с изводите, че като цяло ще се върнат времената на Барак Обама. Джо Байдън съобщи, че ще отстоява американските ползи. Как ще го прави това, следва да забележим.

- Може ли да бъде изработен паралел с предходни избори в Съединени американски щати? На тези изборната интензивност беше рекордна.

- Рекордното гласоподаване е поради гласоподаването по пощата - фактор, който се появи ненадейно поради ковид. Това даде опция на нетрадиционни гласоподаватели да упражнят свое право на избор. Знаете, че в Съединени американски щати гласуването е интензивно, би трябвало да се запишеш. Включиха се хора, които до този миг не бяха част от обичайния електорален развой. Спомняте си 2008 година и световната икономическа рецесия, когато Барак Обама победи авторитетния американски сенатор Джон Маккейн. Ако не се беше появила пандемията от ковид, нямаше да има такива изненади. Голяма част от хората показваха своето неодобрение, че държавното управление във Вашингтон не е съумяло да се оправи с ковид. Много от обвиняванията там бяха, че са се забавили. За мен това беше главната причина за загубата от Доналд Тръмп, в случай че тя стане факт. Но изненади постоянно има.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР