Демократите се доближиха до запазването на контрола над Сената на

...
Демократите се доближиха до запазването на контрола над Сената на
Коментари Харесай

Демократите се доближават до запазване на контрола върху Сената на САЩ

Демократите се приближиха до запазването на контрола над Сената на Съединени американски щати, откакто прогнозните данни демонстрират победа на техния претендент в щата Аризона, написа Би Би Си.

Три дни откакто американците гласоподаваха, американският сътрудник на Би Би Си - Си Би Ес счита, че демократът Марк Кели е победил подкрепяния от някогашния президент Донлад Тръмп републиканец Блейк Мастърс в борбата за сенатското място в Аризона.

Това значи, че демократите и републиканците имат по 49 места в 100-местния Сенат. Чакат се резултати от Невада и Джорджия.

Преброяването на гласовете в Невада демонстрира, че резултатите са извънредно близки, до момента в който конкуренцията в Джорджия ще бъде решена с балотаж на 6 декември.

Ако демократите завоюват даже едната от двете оставащи съревнования, те ще продължат да управляват горната камара на Конгреса, защото вицепрезидентът на Съединени американски щати може да даде решителен избор от тяхно име при 50 на 50 гласа.

Републиканците обаче се чака да поемат контрола над Камарата на представителите на Съединени американски щати, което би им разрешило да осуетят огромна част от дневния ред на президента Байдън.

Бившият астронавт Марк Кели, чиято брачна половинка, Габи Гифордс, оцеля след опит за ликвидиране, когато беше американски законодател, беше определен за сенатор за първи път преди две години, с цел да изкара остатъка от мандата на починалия Джон Маккейн в Сената.

„ От първия ден тази акция е за многото поданици на Аризона, демократи, самостоятелни и републиканци, които имат вяра в взаимната работа за справяне със забележителните провокации, пред които сме изправени “, сподели Кели.

„ Точно това направих през първите си две години на поста и ще продължа да върша, до момента в който го заемам “, добави той.

36-годишен рисков капиталист Блейк Мастърс, получи поддръжката на някогашния президент Доналд Тръмп макар неналичието му на политически опит. Той отхвърли да одобри резултатите от изборите през 2020 година и повтори погрешни изказвания за изборни измами.

В имейл до поддръжниците си в четвъртък акцията на Мастърс сподели, че е видяла „ притеснителни “, заяви „ Ню Йорк таймс “.

„ Очакваме оспорван път напред и правосъдни борби “, се споделя в известието.

Резултатът е още един удар за републиканците, които се надяваха на „ алена вълна “ – продобиване на съществено болшинство в Сената и Камарата на представителите.

Докато партията реализира скромни победи и остава любимец за продобиване на контрола над Камарата на представителите, Сенатът остана мощно оспорван и демократите се показаха по-добре от предстоящото.

Байдън сподели, че изборите са били „ добър ден “ за демокрацията в Съединени американски щати.

Междинните избори са за Конгреса, който се състои от две елементи - Камарата на представителите и Сената.

Конгресът основава общонационални закони. Камарата взема решение кои закони да бъдат гласувани, до момента в който Сенатът може да ги блокира или утвърди. Сенатът също по този начин удостоверява назначенията, направени от президента и, по-рядко, може да организира следствия против него.

Тези гласувания се организират на всеки две години. Всеки щат има двама сенатори, които заседават за шестгодишен мандат. Конгресмените от Камарата на представителите служат две години и съставляват по-малки региони.

Вотът в сряда бе за всички места в Камарата на представителите и една трета от постовете в Сената. Няколко огромни щата също по този начин избираха губернатор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР