“Демократична България” внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката,

...
“Демократична България” внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката,
Коментари Харесай

ДБ ПРЕДЛАГА: Членовете на КЕВР да определят кой да бъде новият шеф

“Демократична България” внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката, който по неотложност да позволи проблема с неналичието на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Според анализите на обединяването това ще докара на правна непоклатимост, в случай че различен път се стигне до сходна обстановка като тази, при която Конституционният съд разгласи избора на сегашния ръководител на КЕВР за опровержителен на Конституцията.

Предложението на “Демократична България” планува, че при неналичието на ръководител (при предварително преустановяване на пълномощията му или когато не е избран) останалите членове на КЕВР дефинират представляващ комисията. Това е планувано в нова алинея 4 към член 12б.

“За нас от позиция на правна непоклатимост най-хубавото решение е с една корекция в Закона за енергетиката да затвори една липса в него. Ако има благосклонност, законопроектът може да се прегледа до петък или до понеделник”, съобщи съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той добави, че при съществуването на такава воля би било разумно президентът Румен Радев да се съобрази и да забави разпускането на Народното събрание.

Христо Иванов съобщи, че връщането на предходния ръководител на КЕВР Иван Иванов не е несъмнено конституционно. Според него в случай че това се случи с решение на Народното събрание, може да бъдат заложени други конституционни бомби. Той добави, че самият Иван Иванов е изразил отвращение да се върне в КЕВР.

В претекстовете на законопроекта се споделя, че с тази корекция се реализира законна и оправдана цел - да се обезпечи непрекъсваемост, предвидимост и поредност в активността на КЕВР. “Това е от значително значение за всички заинтригувани страни - за жителите, за бизнеса, за енергийните предприятия и ВиК операторите”, допълват от “Демократична България”.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР