"Демократична България" може да остане без гласове в Стара Загора

...
"Демократична България" може да остане без гласове в Стара Загора
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: На война сме с технологични динозаври

"Демократична България " може да остане без гласове в Стара Загора и още 7 многомандатни изборни региона. Причината за отказаната регистрация е, че листата е подадена с електронен автограф, а импортираните в Районната изборна комисия хартиени копия не са ръчно заверени.

"На война сме за потребление на електронно подписани документи. Нещо, което доста хора вършат от над 10 години. За други това е едно софтуерно предизвикателство. Ако не всеки българин е задължен да се подписва с електронен автограф, то е добре институциите, при които отпътуваха милиарди за електронно ръководство, да се научат ", съобщи Ивайло Мирчев от "Демократична България " пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че за изборите на 4 април и за тези на 11 юли Демократична България се е записала още веднъж електронно, като проблем тогава не е имало.

"Сега внезапно се оказа, че има проблем. ЦИК през днешния ден е изпратила да се направи инспекция във всички РИК-ове на нашите електронни регистрации. Това е борба с едни софтуерни динозаври, които би трябвало да схванат, че сме в 21. век. Трябва да може държавната администрация да се научи да употребява електронни подписи и документи ", безапелационен е Мирчев.

Кандидатът за народен представител от Демократична България посочи, че един от главните им цели е точно страната да се цифровизира. Той посочи, че няма по какъв начин да им бъде отказана регистрация, защото в европейски правилник е конкретизирано, че електронният автограф е еднакъв по мощ на елементарния.

"Жалбата на господин Бареков в Пловдив е целеустремен акт. По-малко от 2 часа откакто стана явен казусът с електронното гласоподаване, Бареков внесе тъжба. Такива тъжби не се пишат за 2 часа. Това значи, че някой се е подготвил за тази работа ", добави Мирчев.

Бившият народен представител изрази подозрения, че зад това стоят ГЕРБ и Движение за права и свободи.

"Не можем да оставим хората в Стара Загора, които желаят да ни поддържат, да не могат да го създадат. Затова внасяме тъжба сега. Ще апелираме решението на ЦИК. ГЕРБ и Движение за права и свободи стоят зад това. Причината е ясно дефинирана - в два следващи Народното събрание Демократична България не сглоби съдружното ръководство, което се очакваше да се случи ", съобщи претендентът за народен представител от Демократична България пред Bulgaria ON AIR.

Мирчев сподели, че Демократична България е гарантът ГЕРБ и Движение за права и свободи да бъдат отвън властта. И добави, че България би трябвало да има ясно съдружно ръководство, само че без наличието на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Относно поддръжката за Лозан Панов, той разяснява, че претендентът за президент е повдигнат от Инициативен комитет, в който няма хора, свързани с обособените партии.

"За разлика от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков. Шеф на щаба е някогашен народен представител от ГЕРБ, вътре са кметове на ГЕРБ. Отвсякъде мирише на Борисов ", посочи Мирчев.

Кандидатът за народен представител от Демократична България напомни, че едно от изискванията, които няма да бъдат подценявани, е точно да не се направи коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи. И акцентира, че и след тези избори, както след предходните, Демократична България ще желае да утвърди всеки министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР