“Демократична България е силно разтревожена от снишаването на българските институции

...
“Демократична България е силно разтревожена от снишаването на българските институции
Коментари Харесай

„Демократична България” настоява за консултации тип КСНС при президента заради заплахите от Русия

“Демократична България ” е мощно разтревожена от снишаването на българските институции пред лицето на ескалацията на имперския милитаризъм на Путин.

Откровеният нуклеарен шантаж, безотговорното подлагане на нуклеарна инфраструктура под риск, хвърлянето на нови стотици хиляди души в огъня на спора и заграбването на огромни територии от суверенна Украйна са непосредствена опасност за сигурността на цяла Европа.

Те са действителна и непосредствена опасност за сигурността на България като страна, намираща се покрай театъра на военните дейности и разчитаща за своята сигурност на съществуващия ред в района. И до момента в който Европа и светът изрично осъдиха оповестената новата ескалация на путиновата експанзия и подхващат съответни дейности българският президент и служебното му държавно управление мълчат и бездействат.

Без водачество и взимане на ясна позиция обществото е оставено да бъде лесна жертва на заплашване и Кремълска агитация. Вместо готовност на съпротивителните ни сили се насажда капитулантство под формата на апел за неутралитет и приемане на съветската експанзия като приключен факт.

Време е институциите и виновните партии да покажем че в границите на съюзите към които България принадлежи ние разполагаме с задоволително благоприятни условия да подсигуряваме защитете на своята сигурност и ползи.

“Демократична България ” упорства президентът Румен Радев, въпреки и в отсъствието на настоящ парламент, да събере представители на управленията на политическите сили от 47-ото Народно заседание, с цел да обсъдят положението на националната сигурност и ограниченията за отбрана на страната. Време е да стартира да се образува политическо обединяване към нужните дейности, което не зависи от политическия цикъл в който се намира страната и предизборното опълчване, Консултативните срещи сред президента и назначени от него министри нямат необятна легитимност.

Липсата на парламент е единствено официално оправдание  да не се привиква Консултативен съвет за национална сигурност, само че не може да бъде опрощение да не се търси оптималната политическа легитимност на решенията против надвисналите над нацията закани. Въпреки непълнотите в конституцията, България е парламентарна република и президентът не може да поеме еднолично посредством служебното си държавно управление цялата власт и отговорност в такава сериозна за страната ни обстановка. От дейностите или бездействието на институциите зависи сигурността на всеки един от нас, по тази причина не можем нито да се предоверяваме, нито да разчитаме някой да носи непостижима за него  тежест.

Няма никакви спънки президентът да свика политически съвещания във формата КСНС, без значение дали форумът се назовава КСНС. Политическите партии от 47-ото Народно заседание, които съставляват разнообразни политически сегменти на българското поданство, би трябвало дружно с президента да бъдем осведомени и оценим положението на бойната подготвеност на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, както и инструментите на предна защита на НАТО на наша територия, готовността за отбрана на популацията от оръжия за всеобщо поразяване и при нуклеарни и други произшествия, положението на гражданска отбрана както и да оценим вредите от хибридни съветски офанзиви и навлизане в институциите и обществото.

На незабавна среща във формата на КСНС още при започване на идната седмица би трябвало да бъдат набелязани ограничения за:

-  засилване на противодействието на дезинформация и агитация на Кремъл в България, ориентирана към разделяне и опълчване в обществото, въздействие върху изборния развой и отделяне на България от позициите на съдружниците от НАТО и ЕС;

- инспекция и засилена подготовка за прекосяване в по-висока степен на подготвеност на системата за гражданска отбрана и резистентност при нуклеарни и други рискови повреди, подривни дейности по сериозната инфраструктура, усилване на киберустойчивостта и енергийната сигурност;

- подготовка за недопускане на инфилтрация на сътрудници на въздействие и разследваща активност при предстоящата вълна на “бягащи от мобилизацията ” съветски граждани;

- подготовка за евентуална бежанска вълна при интензифициране на военните дейности в Украйна вследствие на мобилизацията на стотици хиляди военни от съветска страна и хвърлянето им на фронта;

- усилване на ограниченията по предна защита на НАТО на наша територия, изключително в областта на въздушен и морски суверенитет, разполагане на многонационални сили, повишение на отбранителния ни капацитет по програмата “наем-заем ” за превъзмогване на очевидните дефицити във въоръжението и техниката;

- приемане на съответна стратегия за подкрепяне на Украйна с въоръжение и техника, включително ремонт у нас.

Настояваме до свикването на новото 48-о Народно заседание да се организират постоянни политически съвещания в този сходен на КСНС формат.

Настояваме премиера да поеме отговорност и да свика Съвета по сигурността към Министерски съвет и да де доклад за резултата от извършеното съвещание и взетите решения.

Време е за отговорност и за решителни дейности в отбрана на националната сигурност! Партиите и държавните институции го изискуем на българските жители.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР