Демократична България“ (ДБ) обяви в сряда, че започва парламентарни консултации

...
Демократична България“ (ДБ) обяви в сряда, че започва парламентарни консултации
Коментари Харесай

ДБ започва консултации за оказване на военна помощ на Украйна

" Демократична България “ (ДБ) разгласи в сряда, че стартира парламентарни съвещания за предоставяне на мандат на държавното управление за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Очаквано проруската партия в ръководещата коалиция - Българска социалистическа партия незабавно разгласи, че са твърдо срещу сходно решение. Партията се съпротивляваше и против налагането на общи европейски наказания върху Русия след нашествието в Украйна.

" Категорично заявяваме, че поддръжката за свободата и независимостта на Украйна е отбрана на свободата, солидарността и сигурността в Европa ", сподели в декларация от парламентарната естрада съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. Той акцентира, че народните представители имат освен политически, само че и честен дълг да се преценяват с " преобладаващата поддръжка в българското общество за справедливата идея в Украйна ".

Демократична България показва, че основа на настоящето им предложение е признатата преди повече от месец декларация на Народното събрание, с която изрично се осъждат нападателните дейности на Русия против Украйна.

“Войната в Украйна визира цяла Европа и всички цивилизовани народи и че свободата и демокрацията би трябвало да бъдат предпазени от нападателния автократичен режим в
Кремъл”, сподели в този момент Атанасов.

Той сподели, че българският народен интерес се дефинира през участието на страната в Европейския съюз и НАТО и забележителна част от съдружниците ни към този момент предоставиха директна военна помощ и поддръжка на Украйна.

" Солидарността сред свободните страни и отбраната на интернационалния правов ред е в основата на нашето богатство и разцвет като общества ", уточни още Атанасов.

Според Демократична България отбранителните дейности на Украйна против агресивното военно нахлуване е нейно неотменимо право, което е законно целесъобразно и е в сходство с член 51 от Устава на Организация на обединените нации. " Помощта за нападнатия не е интервенция във войната, а поддръжка за възобновяване на мира ", се показва още в прочетената от Атанасов декларация.

" Позицията на Българска социалистическа партия е изрично срещу даването на военна помощ за Украйна. Такова е и решението на Народното събрание при приемането на бюджета - да бъде предоставена единствено филантропична помощ. Това решение не е отменяно, то се съблюдава и би трябвало да продължи до се съблюдава ", сподели социалистът Георги Свиленски в отговор на настояването на Демократична България.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия ще продължи да отстоява " помощта, която България дава, да е единствено филантропична ". По думите му даването на военна помощ ще въвлече директно България във войната и по този начин тя ще стане съизвършител.

Очаквано след поръчката на Демократична България за съвещания за даване на оръжие, на трибуната излезе водачът на проруската партия " Възраждане ", с цел да повтори за българите на борда на блокирания на пристанището на Мариупол транспортен съд " Царевна ".

" Тук се четат заявления за това по какъв начин би трябвало да дадем оръжие, аз до момента не чух обаче, както от страна на формалната българска власт, по този начин и от страна на представители на други политически сили, заинтригуваност за тези 17 български жители. Говорим за 17 български жители, които украинската страна държи като пленник ", сподели Костадинов.

Мариупол е изцяло блокиран по суша и море от повече от месец от съветската войска, която трансформира града в руини с оправданието, че стреля единствено по украински бойни елементи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР