Демократична България (ДБ) и Продължаваме промяната (ПП) внасят искане за

...
Демократична България (ДБ) и Продължаваме промяната (ПП) внасят искане за
Коментари Харесай

ПП и ДБ искат парламентарна проверка за Пловдивския панаир, ГЕРБ все така не вижда проблем

" Демократична България " (ДБ) и " Продължаваме промяната " (ПП) внасят искане за основаване на краткотрайна парламентарна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия към " харизването " на Пловдивския панаир на Георги Гергов, почетен консул на Руската федерация в Пловдив.

Това съобщи на взаимна конференция на двете обединения националният представител от " Демократична България " и някогашен регионален шеф на Пловдив - Йордан Иванов, предава Българска телеграфна агенция.

Никола Минчев от Политическа партия, също пловдивски народен представител като Иванов, добави, че ще упорстват Пловдивският панаир да получи статут на монумент на културата, защото по думите му това е един от методите за неговото опазване. Тази концепция от Демократична България и Политическа партия лансираха преди седмица, като претекстът бе, че Гергов се готви да трансформира терените на палатата в строителна площадка. До момента не е известно да има реакция на отрасловия министър Велислав Минеков, само че депутатите от двете обединения дадоха поръчка, че им следва диалог с него.

" В проблема с Пловдивския панаир е доста видна разликата сред говоренето за битка с корупцията, битка с съветското въздействие, евроатлантизма от една страна и от другата страна са дейностите в тази посока.

Виждаме поръчките на ГЕРБ - да се борят с корупцията, да се сплотяват по евроатлантическа линия, само че когато става дума в действителност да се подхващат дейности, виждаме и проблема с Пловдивския панаир ", разяснява Минчев. 

" Ние от Демократична България и Политическа партия няма да се откажем от тази борба. На второ място ще разгледаме всички условия към решението от 2016 година страната да се откаже от акциите. Ще разгледаме дейностите на кметовете Иван Тотев, Иван Портних, Здравко Димитров и общинските препоръки на Пловдив и Варна ", съобщи и Иванов.

Борисов и Гергов един до различен

" Ще поканим Бойко Борисов и Георги Гергов да седнат един до различен и да опишат всичко за харизването на Пловдивския панаир, добави той.

Ще предприемем дейности, с цел да установим има ли напън към общински съветници в Пловдив и във Варна по тази причина 350 декара в централна градска част край река Марица да отидат в ръцете на частник и да бъдат застроени ", добави Йордан Иванов. 

Председателят на парламентарната група на Демократична България Христо Иванов посочи, че комисията ще вземе решение кого да изслуша и по какъв начин да работи, тя няма да е агитационен инструмент. Нейната цел е връщането на Пловдивския панаир под контрола на страната, добави той.

Неизменният отговор 

От страна на ГЕРБ пристигна и отговор. Който може да бъде избран като неизменим, дори заучен, тъй като от няколко дни насам разнообразни представители на партията поддържат тъкмо тази теза: виновността е в Българска социалистическа партия, проблем няма, съдът ще реши. Общо взето това съобщи и през днешния ден депутатът на Борисов Тома Биков. 

" Искам да напомня, че Пловдивският панаир беше приватизиран от някогашния съдружен сътрудник на Политическа партия и Демократична България - Българска социалистическа партия. Това се случи, до момента в който госпожа Корнелия Нинова беше зам.-министър и отговаряше за Панаира. Не знам за какво и тя не беше на тази конференция ", съобщи в коментар в коридорите на Народното събрание Биков. Като факт - Нинова бе част от процесите през годините, само че в този момент се отхвърли от общинските съветници на Българска социалистическа партия в Пловдив, които дружно с ГЕРБ и ДБС работят в полза на изключения от партията Гергов.

И добави:

" Политическа партия и Демократична България могат умерено да се съберат и да обследват изцяло този проблем - от неговия зародиш до положението му в този миг. Нашият кмет на ГЕРБ и ГЕРБ са решили да дадат тази договорка на съда, който е способен да реши до каква степен тя е законна. Това е нашето решение ", съобщи още той.

Но каква е фактическата конюнктура?

Както е известно, Гергов по всякакъв начин се пробва да постави ръка на Панаира, като придобие над 79 на 100 от акциите му. Умишлено или не, всеки самичък може да реши, съветниците на партията на Борисов и тези на левицата, която се отхвърли обаче от тях, сътвориха правна каша при последното си гласоподаване по тематиката в края на предходната година. И вместо да я поправят, те на два пъти от началото на тази година отхвърлят да отидат на съвещания на Общински съвет, поради което не се събира кворум и съвещанията се провалят.

Последното такова бе на 9 януари, като бе придружено с следващия цивилен митинг, скандал и физическа разпра - откакто Гергов за енти път свика изключително съвещание на акционерите, с цел да затвърди контрола си над Панаира.

Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на " Пълдин туринвест ". Община Варна има 28,9 на 100, като още през 2016 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на предходната година да ги трансферира в следеното от Гергов " Пълдин туринвест ". Т. е. " Пълдин " би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2% - против което част от пловдивските общинари се опълчват. Ситуацията през днешния ден е предшествана от поредност правосъдни борби, изключителни свиквания на общото заседание от Гергов, изключителни реакции на пловдивския общински съвет, прекъсване на вписванията и прочие, и прочие

На последното съвещание на Общински съвет за 2022 година на 20 декември бе признат юридически парадокс. На него се очакваше общинарите да одобряват блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември, върху решенията на свиканото незабавно от Гергов преди този момент общо заседание на акционерите, утвърждаващо апорта на варненските акции. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора и това бе подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Български земеделски народен съюз и основното - отметналата се от обществените си задължения за отбрана на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет не даде единодушие за апорта на акциите на Община Варна в " Пълдин Туринвест ", само че пък упълномощи представителя на общината Ясен Михайлов да поддържа същия този апорт на общото заседание на акционерите. И за похлупак бе предоставено в точка трета на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ) да нападна решението за апорта в съда. Т.е. точка втора " се бие " с останалите две и е радикално друга от точка втора в предходното решение на Общинския съвет (ОбС), която постановяваше представителят на общината да не поддържа апорта.

След последното провалено от ГЕРБ и Българска социалистическа партия съвещание, на което този юридически парадокс трябваше да бъде поправен, от ГЕРБ, в лицето на локалния водач Иван Тотев, опитаха да омаловажат обстановката. Общинарите ѝ не участвали на съвещанието, тъй като на него участваха депутати от " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ", в болшинството си определени от Пловдив и Пловдив-област - съперници на " скритата приватизация " на Панаира от Гергов, които желали да се изричат. Това за Тотев било политически цирк и старт на предизборната акция. 

По-любопитен обаче бе коментарът на Иван Тотев по юридическия проблем. Общинският съвет към този момент имал решение за противоречие с апорта, съобщи той. Макар, както стана ясно, представителят на общината Михайлов трябваше няколко часа по-късно съвещание да се яви на общото заседание и длъжен от точка втора да даде тъкмо противоположното - единодушие. И Михайлов се яви, като в следствие съобщи, че хем се е съгласил, хем не. Кметът Здравко Димитров пък даде поръчка, че ще апелира решенията на общото заседание, каквото следва да направи по този начин или другояче съгласно точка трета от решението от 20 декември.

Последва пояснение и от зам.-председателя на ГЕРБ, в тв студио - Даниел Митов. Който също неглижира казуса - било " притоплен разказ ". И също като Тотев, а през днешния ден и Биков, уточни, че съдът щял да отсъди, проблем нямало.

Така на пловдивския съд се отрежда в този момент първо да реши съгласна ли е или не въобще Община Пловдив със договорката, откакто очевидно самата община не може да го направи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР