Демократичен съюз на унгарците в Румъния, Унгарска гражданска партия и

...
Демократичен съюз на унгарците в Румъния, Унгарска гражданска партия и
Коментари Харесай

Партии на унгарците в Румъния с декларация за автономия

Демократичен съюз на унгарците в Румъния, Унгарска гражданска партия и Народна партия на унгарците в Трансилвания - подписаха декларация за взаимна позиция, целяща синхронизиране на понятията на трите обединения за автономност, оповестяват Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

Според водача на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) Келемен Хунор има три типа автономност, към която тези обединения се стремят - териториална, локална и културна , и които би трябвало да бъдат разисквани с румънското болшинство.

"Тези три вида автономност би трябвало в един миг - ние споделяме допустимо най-скоро, в случай че е допустимо още през 2018 година - да бъдат разисквани с румънското болшинство и одобрени от законодателна позиция ", уточни Хунор на взаимна конференция с водачите на другите две партии в град Клуж-Напока.

"Има потребност от смяна в конституцията. Конституцията сега не признава друга форма на териториална организация с изключение на окръзите, окръжните градове, градовете и селата, няма райони или други форми ", добави той, като означи, че "има потребност от административна промяна ".

Хунор посочи, че тези понятия за автономност са блян на унгарската общественост в Румъния още от 1990 година и са били включени в първата стратегия на ДСУР преди 28 години.

"В годината на Стогодишнината (от Великото обединяване на Трансилвания и Румъния през 1918 г.) ние предлагаме разговор с румънското болшинство, това е добър миг да приказваме за обещанията от Алба Юлия (където е подписана декларацията за обединението) преди 100 години ", акцентира още водачът на ДСУР.

Миналата седмица жителите на три области от Северозападна България , недоволни от корупцията в страната, оповестиха, че биха желали да се провежда допитване до жителите с оглед приемане на автономност в България или обединяване с Румъния.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР