Демократът от Сената на американския Конгрес Робърт Менендес и сенаторът

...
Демократът от Сената на американския Конгрес Робърт Менендес и сенаторът
Коментари Харесай

Американски сенатори зоват за санкции срещу Турция заради действията й в Средиземно море

Демократът от Сената на американския Конгрес Робърт Менендес и сенаторът демократ Крис Ван Холън приканиха американския държавен секретар Майк Помпейо дружно с Европейски Съюз да вкара наказания против основни браншове на турската стопанска система поради дейностите на Турция в Средиземно море, съобщи ТАСС.

Двамата сенатори акцентираха нуждата от извеждането на турските кораби от интернационалните води. Те дефинираха дейностите на Турция в Източното Средиземноморие като провокационни.

Сенаторите приканиха Съединени американски щати и Европейски Съюз да разработят проект за всеобхватни взаимни наказания, които да обиден основни браншове от турската стопанска система, в случай че Турция продължи противозаконните дейности в Източното Средиземноморие и откаже да позволи въпроса в неутрален интернационален съд, осведоми Българска телеграфна агенция.

На 6 август гръцкият външен министър Никос Дендиас подписа с египетския си сътрудник Самех Шукри съглашение за разграничение на морските зони. Това съглашение съгласно Атина затвърждава правото на гръцките острови над морския шелф и изключителната икономическа зона. Турското външно министерство обаче разгласи, че Турция няма да признае това съглашение и изпрати собствен проучвателен транспортен съд, съпроводен от група военни кораби за сеизмографски изследвания в гръцкия морски шелф покрай остров Кастелоризо.

В отговор Гърция приведе силите си в бойна подготвеност и съобщи, че ще отстоява суверенните си права. Освен това Гърция не признава подписания през ноември сред Анкара и основаното в Триполи либийско държавно управление меморандум за взаиморазбиране при разграничаването на морските зони сред Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство този документ лишава от право на континентален шелф и на изключителна икономическа зона гръцките острови, намиращи се сред Турция и Либия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР