Демографската криза и миграцията ще доведат до това, че работната

...
Демографската криза и миграцията ще доведат до това, че работната
Коментари Харесай

Каква промяна идва за трудовия пазар в България през следващите години

Демографската рецесия и миграцията ще доведат до това, че работната мощ на България да се стопи с една трета до 2050-а година. Това разбираме от последния на Allianz Trade за трудовия пазар в Европейски Съюз. Според специалистите, работещите хора на възраст 20-64 години от България са с най-лош индикатор в европейската общественост.

Основните аргументи:
Демографска криза Миграция Условия на труд
На този декор близо 900 000 българи работят и живеят повече от една година в страна членка на Европейски Съюз, демонстрират настоящите данни на Евростат. Най-много са в Германия - над 400 000. В същото време 23 000 са разрешителните за работа у нас на жители от трети страни. 12 000 са сезонни служащи, други 4000 са наети дълготрайно в строителството. 

Според данните в отчета на Allianz Trade към 50% от мигрантите към трудовия пазар в EС от началото на 21 век са пристигнали от България, Румъния и Полша. Затова прогнозата за стесняване на популацията в трудоспособна възраст и в Полша е за 26% до 2050-а година. За прилежаща Румъния е с 22%. Драстично се чака да намалее и в страни като Литва и Латвия.
 Младите чиновници са по-неудовлетворени от работата си от всяко друго потомство
Младите чиновници са по-неудовлетворени от работата си от всяко друго потомство

Ето нещата, които желаят работещите на възраст сред 18 и 26 години, спадащи към така наречен Gen Z или " потомство Z "

Възможности за възстановяване на вероятностите в България:
Подобряване на изискванията на труд Увеличаване на трудовите възнаграждения Намаляване на мигрантския поток навън
Заради сериозните демографски проблеми на Стария континент специалистите на Allianz Trade чакат задълбочаване на дефицита на квалифицирана работна ръка в съвсем всички страни в Европейски Съюз, като до 2050-а година приблизително популацията сред 20 и 64 години ще намалее с 20 на 100.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Те преглеждат няколко вероятни сюжета за противопоставяне на негативите в четирите най-големи стопански системи - Германия, Франция, Италия и Испания с потребление на разнообразни комбинации от принадлежности - промени на политиките на пазара на труда, повишение на продуктивността и привличане на мигранти.
 Недостигът на служащи във Англия, в това число от България, добива внушителни размери
Недостигът на служащи във Англия, в това число от България, добива внушителни размери

Бизнесът на Острова изпитва голям апетит за фрагменти

Анализът демонстрира, че нито една от четирите страни не може да откри стабилно решение, в случай че разчита единствено на приток на работна ръка извън. При подобен сюжет те ще се нуждаят от сред 100 000 и 500 000 мигранти на година. Конкретно в Германия биха били нужни по към 482 000 души, в Италия - 414 000, в Испания - 338 000, а във Франция - 115 000.

Ситуацията наподобява най-сложна в Германия, където даже при увеличение на пенсионната възраст на 68 години и целенасочени старания за разширение на присъединяване на дамите и пенсионерите в трудовия пазар, изчисленията демонстрират, че ще търсят 200 000 мигранти годишно.
 Снимка 604550
Източник:

Испания и Италия имат по-голям запас от население, което все още не е заето в трудовия пазар. При сполучливото му привличане и активиране там биха били нужни в допълнение надлежно към 89 000 и 131 000 мигранти годишно.

Най-благоприятни са вероятностите във Франция, където сходни ограничения биха били задоволителни за разрешаване на казуса даже без потребност от спомагателна работна мощ извън.

Добрият образец и вероятните решения за България

Безспорно най-хубавият образец е Швеция. В скандинавската страна вероятностите за опазване на работната мощ и надлежно стабилността на стопанската система, все още наподобяват най-оптимистични, акцентират специалистите.

Що се отнася до България, усилването на трудовата подвижност сега затруднява най-вече отбраната на правата на служащите. Това съобщи на 26 февруари министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова на кръгла маса за трудовия ни пазар.

" Трудната демографска обстановка, която постанова да се подхващат нови ограничения за привличане в страната на наши сънародници от чужбина ", разяснява пред представителите на медиите Шалапатова.

Участие в полемиката, проведена в Министерството на труда и обществената политика (МТСП), взеха още изпълнителният шеф на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу, представители на ведомства, синдикални и бизнес организации.
 По-добрият метод, с който бизнесът може да се оправя със съкращенията
По-добрият метод, с който бизнесът може да се оправя със съкращенията

Действията на фирмите, сзързани с освобождение на чиновници, е жесток и нездравословен

По данни на Агенцията по заетостта междинната възраст на българския служащ е 50 години, а профилът на българския незает - жена над 55 с главно обучение.

Недостигът на работна мощ и наемането на служащи от трети страни са част от въпросите, върху които би трябвало да се концентрира вниманието, както на бизнеса, по този начин и на страната, безапелационни са специалистите.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР