Деменцията се развива постепенно, може да не забележите първите признаци,

...
Деменцията се развива постепенно, може да не забележите първите признаци,
Коментари Харесай

Как да избегнем бърнаут, когато се грижим за роднина с деменция

Деменцията се развива последователно, може да не забележите първите признаци, само че в избран миг осъзнавате, че да се грижите за обичания човек всеки ден става все по-трудно и по-трудно, силите са на привършване, раздразнението и напрежението се натрупват. Ирина Сулима, психолог на съветската федерална мрежа от частни домове за възрастни хора " Социални системи " споделя по какъв начин да избегнете прегарянето и да преодолеете прочувствените разтърсвания, когато се грижите за възрастен родственик с деменция. 
Според статистиката деменцията визира към 20% от хората над 75 години и към 50% от тези над 85 години. Но даже и да губят когнитивните си функционалности, те не престават да се нуждаят от съпричастност и откровена угриженост. Не се опасявайте да дадете любовта си, тъй като точно любовта и топлината дават силата за живот. Но би трябвало вярно да изчислите ресурсите си, тъй че грижите за възрастния човек да не ви трансфорат в жертва. 

Приемете обстановката

Много постоянно хората не одобряват действителността, чакат от възрастните си заболели родители да са разсъдливи и енергични както едно време. Но е значимо, първо, да се разбере и осъзнае, че никой не е отговорен за това, че непосредствен родственик е болен и се нуждае от непрекъснати грижи, и второ, грижещият се да одобри заболяването като нова действителност. Понякога, с цел да приемем това ни трябват доста време и старания. Помнете, че колкото повече се съпротивлявате, не приемате обстановката и я обявявате за несправедлива по отношение на вас, толкоз повече сила хабите. Отхвърлянето на действителността предизвика боязън и безпокойствие. За да не се удавите в тях, е значима непрекъснатата работа върху себе си. Ако не можете да се справите сами, потърсете помощ от психолог. 

Поддържайте жив контакта

Хората с деменция са откъснати от обществото, всеки го претърпява по собствен метод. Нарастват страховете, тревогата, неизвестността. Тревожността предизвика психосоматика и като резултат заболяването прогресира. Запазването на мира в връзките с болен родственик е належащо както за него, по този начин и за вас. Поддържайте зрителен контакт с болния, гледайте го в очите - такива хора са доста чувствителни към настроението на другите, което улавят с погледа си. Необходим е и тактилен контакт. И с цел да няма омерзение при общуването с възрастен родственик, би трябвало да обърнете огромно внимание на хигиената му. Следете за речта си - какво казвате и по какъв начин го казвате. Интонацията постоянно издава същинското ни отношение - с гласа си можем да навредим или, в противен случай, можем да развеселим тъжния болен. 

Облекчаване на напрежението

Колкото и обичан да е възрастният родственик, грижата за някого с деменция постоянно е стресираща. За да не „ прегорите “, би трябвало да потърсите способи за облекчение на напрежението. Фините двигателни умения сполучливо облекчават напрежението: плетене, изобразяване, бродерия и други За някои по-подходящи са разходките, развъждането на цветя. Всякакви средства за разпръскване са положителни. Физическата отмалялост също изисква отплата. Намерете гимнастическа стратегия, която можете да изпълнявате у дома, отделете час на седмица за посещаване на басейн или сауна, тъй като там се отпускат всички мускулни групи и след спа човек се усеща отпочинал. Ако чувствате, че силите ви изцяло се изчерпват, можете да си извършите къса почивка и да поверите грижите за своя непосредствен на дом за възрастни хора: там с тях ще работят психолози и геронтолози, лекарите ще следят здравето им и можете да си починете и да възстановите силите си.

Направете дневен режим, разпределете времето

За да се поддържате в добра форма, значимо е да си изработите ясна конструкция и система от дейности. Дневният режим и графикът за идната седмица ще ви разрешат да намерите време за себе си, с цел да избегнете прочувствено прегаряне. Почивайте до момента в който болният родственик е на рехабилитационна гимнастика, гледа телевизия или слуша музика, или пък спи следобеден сън. Болният също се нуждае от явен и прецизен режим. Хората с деменция би трябвало да бъдат връщани към действителността когато и да е. Попитайте го коя дата е през днешния ден, кой ден от седмицата, дано си спомни какво ще вършиме през днешния ден. Помогнете да задвижи мисловните си процеси, задачките за добра памет забавят развиването на заболяването. 

Слушате и чувайте

Най-важното е да поддържате прочувствена връзка с роднината с деменция. След като сте запазили нежни усеща към един човек, ще бъде морално и прочувствено по-лесно да се грижите за него. Отчуждението води до неспокойствие и затруднява живота на всички. На хората с деменция им липсва обич, а и не постоянно могат да изразят своята обич към вас. Трупат в себе си негативни усеща, които в последна сметка се трансформират в експанзия. Нашата душа не е от желязо и нервите ни не са от стомана. Трябва да дадете на роднината опция да приказва и да не приемате драговолно казаното. Опитайте се да видите положителното в него, спомнете си някои приятни моменти, прегледайте дружно остарели фотоси, с цел да си припомните близостта. Запазете любовта, без значение от всичко, и не забравяйте, че личната ви напреднала възраст не е кой знае какъв брой надалеч и никой не знае по какъв начин ще изглеждате на тяхната възраст...
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР