Демагогия пречи да се вземат правилните решения. Това написа в

...
Демагогия пречи да се вземат правилните решения. Това написа в
Коментари Харесай

Илиян Василев за въглищните централи: Демагогия пречи да се вземат правилните решения!

Демагогия пречи да се вземат верните решения . Това написа в собствен коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка изказванията, че пазарът затваря въглищните централи у нас. И още: 

„ Тезата, че пазарът бил затварял въглищните централи става за комсомолски агитпрор заседание, само че не и за професионален разбор. Отдавна към този момент няма пазар, който да балансира сред търсене и предложение и да остави играчите да се конкурират.

Всяка облага на въглищни централи, когато техните услуги се котират от търсенето високо, се лишава отвън всякаква пазарна логичност, с цел да се компенсират вреди от политики върху потребителите. Освен това те заплащат емисионни квоти /какъв пазар, какви пет лв.?!/, които техните съседи отвън Европейски Съюз не заплащат, най-малко не в такива размери. На всичко от горната страна размерът на дотациите за ВЕИ и акумулатори е голям.

Там няма и помен от конкуренция за вложения. Ако искаш да поддържаш въглищна Топлоелектрическа централа ще е цяло знамение да имаш достъп до заем, освен това изискванията ще бъдат оптимално тежки.

От другата страна, при прекъсваемите, те бомбардират с оферти за грантове до 50 и повече %, които няма потребност да връщаш, без да се интересуват от дълготрайния резултат върху енергийната система. За какъв пазар въобще може да става дума, който сякаш затварял Топлоелектрическа централа? Това е пар екселанс измама.

Няма демогогия единствено когато ЕСО стартира да се моли Топлоелектрическа централа овете да създават на най-много, даже и на загуба, тъй като другояче рухва цялата система.

Ето такива комсомолски приказки пречат да се намерят уравновесени и умни решения, които да разрешат плавния преход, с минимални вреди и повече изгоди. И върху такава едностранност вегетират и другите екстремисти, които не им пука за енергетиката, само че им пука за това, по какъв начин могат да употребяват тези недомислия, с цел да ги трансфорат в антизападни и антиевропейски настроения. Диктат има, само че той не е толкоз от Европейски Съюз, колкото от тукашните ни „ ура “ политици, които свеждат служенето си на Родината и потребността от пояснение и продобиване на дебата, до асимилиране на евросредства, без да се интересуват от крайния резултат. “

Евакуират българите от Ливан, до Израел се пътува единствено по неотложност

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР