Делян Добрев трябва да бъде поздравен за оставката, депутатите да

...
Делян Добрев трябва да бъде поздравен за оставката, депутатите да
Коментари Харесай

Проф. Константинов за Борисов и Радев: Генерали са - да...

Делян Добрев би трябвало да бъде поздравен за оставката, депутатите да не го държат принудително в Народното събрание

В интернационалното право има двойни стандарти и това е бомба със закъснител, която тези дни е напът да гръмне в Испания

Около нас ври и кипи. Важно е в този миг да бъдем обединени

Професор Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 година в София. Завършва магистратура по математика в ПУ " Паисий Хилендарски ". Бивш заместник-председател на ЦИК. Почетен посетител и преподавател в университети в Англия, Германия и Франция. Съветник на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ); помощник на Международната фондация за изборни системи; координатор на Европейски Съюз за България по електронно гласоподаване. Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Автор е на 500 научни труда и 30 книги по математика и доктрина на ръководството. Председател на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване ".



Галина ГЕОРГИЕВА

- Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха оставката на Делян Добрев и по този начин на процедура неодобряваха водача си Бойко Борисов, който часове по-рано приветства решението на някогашния си енергиен министър да се отдръпна от Народното събрание. Как коментирате тази обстановка?

-Лидерът не е споделил, че тази оставка би трябвало да се приема или да се отхвърля. Добрев го предизвести, че ще подаде оставка, и Борисов се съгласи. Не мога да схвана дали става въпрос за спор сред парламентарната група и водача. По-скоро това са разнообразни гледни точки.

- Какво се случва в ръководещата партия?

-Когато човек ръководи прекомерно дълго, пораждат несъгласия. А какво тъкмо се случва, не знам, тъй като не съм член на ГЕРБ. Нормално е да има разногласия, а и свадите като тези в Хасково не са ни непознати. От Освобождението насам в България шуробаджанащината е със здрави корени в нашата политика. Който пристигна на власт, гледа да назначи роднините и съпартийците си на подобаващи постове. Описал го е още Алеко. Самата шуробаджанащина не е толкоз страшна, в случай че се назначават хора, които могат. Ако един човек може, няма никакво значение дали е родственик, или не на различен. Страшно става, когато се назначават хора, които нямат качества за дадените постове. На това би трябвало да се обърне внимание. Ако правят работата добре, в случай че не - да си вървят.

- Каква би трябвало да е реакцията при положение като този в Хасково?

-Както виждате, имаше подадена оставка и господин Добрев би трябвало да бъде поздравен за това. Защото в България не сме привикнали да си подаваме оставките. Единственото нещо, което не разбирам, е по какъв начин тъкмо Народното събрание не приема оставката. По-скоро има приемане на оставка с освобождение от отговорност и без освобождение от отговорност. Трябва да има смяна в правилника на Народно събрание и когато се подава оставка, тя да се гласоподава. Добрев сподели - желая да си отида. Сега какво става? Депутатите го държат принудително в Народното събрание.

- Трябва ли депутатите да бъдат подложени на изправителен и каква ще е реакцията на Борисов?

-За мен е значимо от това да произлезе един възстановителен резултат. Всички, които са на власт, би трябвало да знаят, че са там да служат на народа си. Смешно е да мислим, че един човек, като заеме висок пост, няма да се погрижи за себе си и фамилията си, само че е значимо да си прави работата. Лошото е друго, че доста постоянно нашите управленци първо се грижат за себе си, а каквото остане - за хората.

- В Народното събрание имаше много сериозен конфликт сред ръководещи и съпротива. Трябва ли да има подобен развълнуван спор при подаването на една оставка?

-Парламентът е мястото за конфликт на хрумвания. Не да хванем сопите и да се изтрепем, а да си приказваме, въпреки и рядко. Не съм срещу това да се изричат разнообразни мнения, само че би трябвало да има добър звук, тъй като тези хора ще продължат да работят там и да се виждат. А това, че има внезапни изявления - добре, дано има. Политиката е място за конфликт на хрумвания.

- Има ли война сред институциите?

-България не се нуждае от такова нещо. Събитията, които стават в целия свят, в това число и покрай нас, са индикатор, че в България би трябвало да има единение. Не да няма спорове, само че те би трябвало да се вземат решение посредством разговор и по рационален метод, да има взаимни отстъпки. Война на институциите е неприятна дума и това е неприемливо, тъй като отслабва страната. Има двама мощни мъже в България - Бойко Борисов и Румен Радев, и двамата са генерали, да седнат и да се схванат по мъжки.

- Има ли опит да се раздели нацията?

-Такива опити несъмнено има, само че те не би трябвало да бъдат сполучливи. От нас зависи да не го допуснем. България е успявала, когато е била единна, и назад - страната ни е губела, и то ужасно доста, когато е била разединена. И най-силният образец в това отношение е, когато България пада под турско иго. Тогава е разпокъсана, а сумарно българските сили доста са надвишавали турските, т.е. една обединена България е можела да спре турското настъпление, в това число и да не стигнат до Европа. При този вид орисите на България и Европа щяха да са други. Въпросните спорове би трябвало да бъдат час по-скоро потушени. Ситуацията по света е ужасно взривоопасна, споровете нарастват. България би трябвало да бъде мощна и постоянна, каквато се пробва да бъде, само че не всеки път става.

- Какви са изводите от това, което се случва в Испания?

-Пак споделям - да бъдем единни, да не допуснем сходни процеси у нас. Както споделя народът, от нищо става нещо и от време на време събитията се развиват доста бързо. Трябва деликатно да се отнасяме към тези чувствителни процеси, в това число и освен да си пазим нашата страна, само че и да оказваме помощ със своята експертиза, със своята мъдрост и на нашите съседи. Междувременно България се пробва да стане център на Балканите. Има много спорни ползи в района - спорът сред Гърция и Турция, ставащото в Сърбия, споровете в Македония, свадите в Румъния. Около нас всичко ври и кипи. Ние би трябвало да бъдем рационален балансьор, да пазиме националния интерес и да потушаваме районните спорове.

- Ще се отдели ли Каталуния и има ли заплаха Европа да се разпадне?

-Ако един народ е тръгнал да се отдели, той ще го направи. Но това би трябвало да стане по кротичък и рационален метод. Не Каталуния е най-размирната провинция обаче. По-склонни към обособяване са баските. Нека да кажем на какво се дължат всички тези спорове. Международното право след Втората международна война е спорно и се крепи на два биещи се правилото. Първият е, че държавните граници са свещени и неприкосновени, а вторият, че народите имат право на самоопределяне. Сложени в едно право, тези правила водят до злополука. Когато откъснаха Косово от Сърбия, се позоваха на втория принцип, когато се отдели Крим, споделиха, че първият принцип е заветен. Това би трябвало да се реши от интернационалната общественост и да няма повече двойни стандарти. Следващата е Шотландия и евентуално още веднъж ще изиска референдум за обособяване от Обединеното кралство, тъй като към този момент Брекзит е променено изискване. Друга хлабава страна е Белгия. В сходно състояние са Северна и Южна Италия, Корсика, региона Войводина в настояща Сърбия, самото Косово. Друга страна, която може да се разбие на части, е Босна и Херцеговина. Светът е подготвен да се разпадне и би трябвало да се работи доста деликатно. Силовите способи не вземат решение въпроса. Какво дадоха силовите способи в някогашна Югославия? 100 хиляди убити, 4 млн. души напуснали домовете си. Докато различен образец дадоха Чехия и Словакия - кротичък бракоразвод, двете страни в НАТО и Европейски Съюз и прелестни връзки през днешния ден. Когато се прояви просветеност, нещата вървят, когато се поддадем на първоначални страсти - става ужасно.
тагове проф. Михаил Константинов изявление Бойко Борисов Румен Радев Делян Добрев оставка
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР