Делян Добрев разкри с какъв нефт работи бургаската рафинерия след

...
Делян Добрев разкри с какъв нефт работи бургаската рафинерия след
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим вече работи основно с петрол от Казахстан

Делян Добрев разкри с какъв петрол работи бургаската рафинерия след Нова година.

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и началник на енергийната комисия в Народното събрание, разкри забавни данни за бърз преход на " Лукойл Нефтохим " от съвсем 100% до нула % съветски нефт. На страницата си във Facebook Добрев разгласява следната информация за нефта, преработван в бургаската рафинерия, откакто Народното събрание одобри скъсен график за отхвърли на България от съветски горива: 

" От 01.01.2024, Нефтохим Бургас внася 100% неруски петрол: 

Казахстан (CPC Blend crude oil) - 48%

Ирак (Basran Medium) - 29%

Саудитска арабия (Arabian light) - 16%

Тунис (Хелм) - 7%

" 100% неруски петрол ", натъртва Делян Добрев в обявата си. Депутатът от ГЕРБ, който се изявява като гневен критик на държавното управление и на ПП-ДБ, цитира данните за петролния микс, с цел да " клъвне " за следващ път премиера Денков.

" Помните ли опорките на Лукойл/Денков (не, не е неточност - повтаряха едни и същи опорки, сведени им евентуално на тайните срещи с Воробьов в Министерски съвет, за които няма нито запис, нито протокол)? ", пита риторично Делян Добрев и изброява:  

Опорка 1: Ще останем без дизел

Опорка 2: Цените ще скочат  Опорка 3: Лукойл не може да работи с неруски петрол

Опорка 4: Денков ще подаде оставка

Опорка 5: Лукойл ще затвори

Опорка 6: 2000 души ще останат без работа

Опорка 7: Босфора ще се задръсти с кораби

Опорки, опорки, опорки...

Е, нищо от това не се случи! Доказано! ", заключава Делян Добрев. 

В интерес на истината огромна част от опорните точки, изброени от депутата от ГЕРБ, в никакъв случай не са били употребявани от премиера Денков, само че пък са постоянно повтаряни от лявата парламентарна съпротива - Българска социалистическа партия и Възраждане.

Денков в никакъв случай не е казвал да вземем за пример, че бургаският нефтохимически комбинат не може да работи с неруски петрол или че Босфора ще се задръсти от петролни танкери.

Но информацията, споделена от Делян  Добрев, за преработваните сортове в " ЛУКойл Нефтохим " след Нова година несъмнено е доста значима и забавна. Още по-важно, че обратно на изказванията на песимисти " пророци " цените на горивата в България не " експлодираха " поради цялостното превключване към неруски петрол. Доколкото има едва повишаване на бензина, то е обвързвано с интернационалните котировки на петрола, които са много неуверени по политически и стопански аргументи.  

Отделна тематика е дали в петрола, доставян от Казахстан, въпреки всичко не се съдържа и съветски " Уралс ".  
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР