Делян Добрев © Юлия Лазарова Още по темата Ръководството и

...
Делян Добрев © Юлия Лазарова Още по темата Ръководството и
Коментари Харесай

Гласуването "против" оставката на Делян Добрев е правен абсурд

Делян Добрев

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Ръководството и депутатите на ГЕРБ ще вземат решение за оставката на Делян Добрев

Кметът Добри Беливанов не пристигна на срещата на Цветанов с регионалната конструкция на партията в Хасково
3 окт 2017
Делян Добрев излиза от политиката поради абсурда в Хасково

Решението идва след разкрития, че депутатът е кадрувал в общината, само че съгласно него става дума за " интензивно мероприятие " от страна на Българска социалистическа партия
1 окт 2017
ГЕРБ залага на карта бъдещето на комисията по досиетата

Цветан Цветанов удостовери, че депутатът Антон Тодоров ще бъде номиниран за неин ръководител
28 сеп 2017
ГЕРБ смъкна политическото си доверие от кмета на Хасково

Двама заместици на Добри Беливанов напуснаха постовете си, несъгласни с политиката му
26 сеп 2017
Главният прокурор изиска имунитета на Веселин Марешки, Светла Бъчварова и Делян Добрев
27 апр 2017

Парламентът стана създател на следващ юридически нонсенс в своята процедура, откакто в сряда отхвърли да одобри оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, подадена от него поради шуробаджанашкия скандал с назначенията в община Хасково. Този акт на Народното събрание - " неприемане на оставка " е рисков казус, разясниха пред " Капитал " конституционалисти. Той влиза в несъгласие с съществени правни правила – оставката е персонален акт на един човек и кардинално не би следвало да има алтернатива тя да не бъде призната. Тя може да бъде оттеглена със единодушието на отсрещната страна – каквито прецеденти имаше в предходния парламент с оставките на Делян Пеевски и Иван Иванов. Но след времената на робството и феодализма се приема за кардинално неприемливо различен (работодател, орган, държавна институция) да взема решение дали даден човек ще работи и ще извършва избрана функционалност или не.

В понеделник Делян Добрев разгласи, че подава оставка, тъй като се усеща омерзен от офанзивата на Българска социалистическа партия, а цената за фамилията му е прекомерно висока. Веднага по-късно партийните деятели на ГЕРБ започнаха акция с апел да не се приема оставката на Добрев, който бил добър експерт и жертва на клеветническа акция. Тази теза бе нашироко експлоатирана в днешната полемика в Народното събрание.

Мнозинството: Ако дадем Делян, кой ще е идващият

Някои от изявленията на болшинството прозвучаха като признание, което пък бе употребявано от опозицията. От трибуната на Народното събрание Цветан Цветанов разгласи: " Аз ще гласоподавам срещу оставката на Делян Добрев и приканвам сътрудниците да създадат същото! ". Аргументите му бяха сведени до битовизми: Делян Добрев има прерасно семейство, майка му е преподавала физика на Румен Радев, а " има доста неща, които могат да се кажат " и за опозицията. Иначе казано - и вие сте същите. На аргумента на Атанас Костадинов, че Хасково е единствено един образец, само че на всички места из страната и дребните, и по-големите градове се ръководят от феодални мрежи, Цветанов отвърна - идете в Провадия и в другите градове, където Българска социалистическа партия има болшинство в общината, с цел да видите феодолизъм. Тези " цветановизми ", подети и от други изказали се, уплътниха мощно сериозното изявление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Не различен, а човек от ГЕРБ сподели: в случай че дадем Делян Добрев в този момент, всеки може да е идващият. Следователно вие сте доста такива - в система и модел - и " Дайте да се държим крепко, тъй като в случай че падне един, се разплита целият чувал и всички отпътуваме! ". Това го сподели човек от ГЕРБ. Тази теза не е ли страшна за държавността в България? Една група е овладяла цялата държавна система и се държи крепко с цялата държавна машина, тъй като, в случай че един си тръгне, всички падате. ", съобщи Нинова. А най-скандалното изказване съгласно нея, е: " по този начин е било 27 години, всички партии преди нас са правили по този начин, по тази причина и ние вършим по този начин ".

Не желая да подложа честността на Делян Добрев под подозрение, само че за този случай би трябвало да се приказва, да се разисква, а не да се твърди, че такива въпроси не трябва да се задават, уточни Антон Кутев. " Излизате и казвате, че кметът е неблагодарник, че сте го създали кмет, пък той е непризнателен. Вие нямате конституционното право да вършиме някого кмет ", обърна се Кутев към Добрев.

В последна сметка Народното събрание на два пъти гласоподава плана за решение за приемане на оставката на Добрев, само че и двата пъти не събра болшинство за приемането й. След двучасови разгорещени диспути и взаимни обвинявания депутатите гласоподаваха с 98 гласа " за " оставката, 95 – срещу и 23 – въздържали се. След този резултат не различен, а Делян Добрев изиска прегласуване, като съобщи, че оставката му е персонален акт и той в действителност държи на нея. Призова и опозицията от Българска социалистическа партия да активизира всичките си народни представители, с цел да гласоподават. При второто гласоподаване обаче гласувалите за оставката към този момент понижиха на 97 гласа, срещу нея – 99, а въздържали се 19.
Делян Добрев остава депутат, разгласи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев.

Конституционалисти: Абсурден и рисков казус

Това е неуместен, само че рисков казус, както в юридически, по този начин и в политически проект, разяснява пред " Капитал " конституционалистът проф. Пламен Киров. Според него, решението на Народното събрание е нонсенс - в случай че някой не желае работата на депутат и изобщо някаква работа, няма по какъв начин той да бъде длъжен. А очакванията, че по този начин абсурдът ще затихне, са неоснователни – той още повече ще се разгори, счита проф. Киров.

Конституцията е споделила какви са основанията за преустановяване на мандат, а единственият смисъл оставката да се приема с решение на Народното събрание е, че по този метод се прогласява, че пълномощията на съответния депутат се приключват от този миг. Това решение се изпраща на ЦИК, която афишира за определен за народен представител идващия в изборната листа. Но да се водят разисквания по една оставка е доста неприятна процедура, тъй като една оставка е персонален акт, тя може и да не е стимулирана обществено, а и претекстовете в тази ситуация нямат значение, Народното събрание не се произнася по тях, споделя Пламен Киров. Човекът може да желае да отиде другаде да работи, да се посвети на друга идея, или просто да е тежко болен – белким тогава ще се разисква какъв брой е болен и дали може да работи в това положение или не, задава въпрос той.

Примерът с оставката на Блага Димитрова

Конституцията борави с термина " подава оставка ", термин приемане на оставка няма, не може да се приема или не приема оставка, разяснява различен конституционалист пред " Капитал ". Това е охраняем акт, Народното събрание единствено ревизира до каква степен този акт е суверенно подаден, без принуждение и опасност, до каква степен е спазена процедурата, само че няма право на преценка всъщност, споделя той и препраща към решението на Конституционния съд (КС) за оставката на Блага Димитрова като вицепрезидент, подадена пред Конституционен съд на 30 юни 1993 година Казусът е изцяло подобен на сегашния, с тази разлика, че оставката в единия случай се подава пред Конституционен съд, а в другия – пред Народното събрание. Ето какво написа Конституционен съд тогава:

" Вицепрезидентът на Република България, базирайки се на член 97, алинея 1, т. 1 от Конституцията, си е подал оставката пред Конституционния съд. Съдът е задължен да откри както това събитие, по този начин и до каква степен това решение за подаване на оставка е резултат на свободно образувано волеизлеяние, а не е взето под въздействието на принуждение, заплашване или машинация. В съответния случай вицепрезидентът Блага Димитрова декларира, че тя " от дълго време обмисля това свое решение " и акцентира политически съображения за този собствен акт. Извън компетентността на Конституционния съд е да разисква претекстовете за тази нейна постъпка. Конституционният съд не може да прави политически разбор и да дава политически оценки за публичните събития и процеси, а да ползва конституционните правила в границите на своите пълномощия.
Конституционният съд установи, че решението на вицепрезидента да си подаде оставката е резултат на свободно образуваната от него воля съгласно персоналната му преценка. При съществуването на тези условия Конституционният съд би трябвало да приключи предварително пълномощията на вицепрезидента. "

В по-общ проект, днешният спектакъл с оставката на Делян Добрев не е първият подобен в репертоара на ГЕРБ. В предходния мандат Петър Москов подаваше оставка, само че не му я одобриха. Още по-назад в предишното имаше един епизод, когато Бойко Борисов подаде остава пред царя-премиер, а той му я отхвърли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР