Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския окръжен

...
Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския окръжен
Коментари Харесай

Защитата на машинистите от жп катастрофата при Хитрино поискаха нова комплексна експертиза

Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския областен съд.

Искане за назначение на нова сложна експертиза бе отправено от страна на отбраната на обвинените - машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлиралата на 10 декември 2016 година в региона на гара "Хитрино " влакова комбинация, пренасяща пропилен и пропан-бутан. Прокурорът по делото Маргарита Георгиева изиска време, с цел да обоснове мнението си по направените претенции. Съдът отсрочи съвещанието за по-късен час.

Адвокат Ивайло Йорданов от отбраната на машинистите сподели пред публицисти, след спиране на съвещанието, че има разминавания сред заключенията в пожаро-техническата експертиза и констатации в огледните протоколи, съобщи Българска телеграфна агенция. Съществени такива има "по отношение на механизма на пораждане на дерайлирането на влака. Ако съдът не обясни тези разлики, няма да обясни делото от справедлива страна. Правим всички доказателствени претенции едновременно, съдът да ги допусне, да бъдат осъществени тези експертизи, с цел да можем да приключим делото, а не за отсрочване на процеса, посочи Йорданов. По думите му е належащо "да се свържат в едно специфични познания, както в региона на преносимия състав, на железопътната техника, на пътя, на пожаротехническото дело, по този начин и познания за допустимостта на дерайлиралата цистерна да пътува в България, с оглед европейските условия ".

Адвокат Николай Димитров, който съставлява потърпевшите в Хитрино и родственици на починалите при случая, сподели пред публицисти, че съгласно него делото е изяснено от фактическа страна. "Няма какво повече да се обяснява. Другата страна се пробва да прокарва частни, извънредно добре платени експертизи. По актуалното дело са изслушани толкоз доста експертизи, че няма за какво този развой да продължи със събиране на доказателства ", посочи Димитров. "Ние също имаме наши изводи, които сме употребили, само че не сме ги показали пред правосъдния състав, защото считаме, че би трябвало да се показват единствено експертизи, назначени в хода на правосъдния развой. Ние също можем да употребяваме умозаключение, че влакът не е бил ръководен в последните 15-20 минути, преди гара Хитрино, а се е движел безотговорно и скоростта е нараствала неуправляемо. Част от тези изказвания се откриха и тук, в наказателния развой ", добави Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР