Делото срещу втория помощник - капитан на кораба VERA SU“

...
Делото срещу втория помощник - капитан на кораба VERA SU“
Коментари Харесай

Започна делото срещу втория помощник - капитан на кораба VERA SU

Делото против втория асистент - капитан на кораба „ VERA SU “ ще се гледа по общия ред в отсъствието на подсъдимия К.А., реши Окръжният съд в Добрич. Делото бе неведнъж отлагано заради нередовното приканване на подсъдимия, който е турски жител. През юли предходната година, с цел да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на подсъдимия и призоваването му, съдът разпореди да бъде изпратена правосъдна поръчка до турското министерство на правораздаването.

На извършеното през днешния ден разпоредително съвещание стана ясно, че според получено в съда писмо от основна дирекция „ Международни връзки и Европейски съюз “ към Министерството на правораздаването на Република Турция от името на турската страна съответното длъжностно лице е отказало да извърши предоставените дейности, приемайки, че опцията делото да бъде извършено задочно на територията на нашата страна опонира на турския юридически ред. Конкретни оферти по отношение на осъществяването на поръчката не са направени.

Съдът одобри, че са налице предпоставките за разглеждане на делото в отсъствието на подсъдимия, защото К.А. се намира отвън рамките на България, и въпреки местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде свикан заради отхвърли на турското министерство на правораздаването да извърши дейностите по правосъдната поръчка. Съдът реши, че разглеждането на делото в отсъствието на подсъдимия няма да попречи за откриване на обективната истина.

Повдигнатото на К.А. обвиняване е за това,че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг, обл.Добрич, и КК„ Русалка “, като вахтен асистент - капитан на транспортен съд „ VERA SU “, плаващ под панамски байрак, заспивайки, позволил да заседне кораба, като действието е осъществено по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734. 85 лв..

Според обвиняването, като е позволил да заспи при носенето на навигационна вахта, подсъдимият е нарушил предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, според което „ Вахтените помощник-капитани, които носят ходова навигационна вахта, са виновни за сигурността на корабоплаване на кораба по времето на тяхната вахта, като те са длъжни когато и да е да участват физически на ходовия мостик или на място, директно обвързвано с това помещение, да вземем за пример щурманска рубка или пост за ръководство на мостика “, в резултат на което се е стигнало до засядането на кораба.

Съдът насрочи идващото правосъдно съвещание за 24 февруари, от 10.30 часа, и разпореди за него да бъдат призовани специалистите по делото и посочените в обвинителния акт очевидци, които са български жители.

Насрочени бяха още две правосъдни съвещания – на 13 април и 12 май, за когато ще бъдат призовани останалите очевидци, които са жители на Турция и Азербайджан.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР