Делото срещу руския журналист Иван Голунов, обвинен в търговия с

...
Делото срещу руския журналист Иван Голунов, обвинен в търговия с
Коментари Харесай

Руски сайт: Опозицията се впрегна за дилъра Голунов

Делото против съветския публицист Иван Голунов, упрекнат в търговия с опиати, остава в центъра на вниманието на обществеността в Русия, написа " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според московската полиция у 38-годишния проверяващ публицист от самостоятелното интернет издание " Медуза ", арестуван на 6 юни, са били открити към 4 грама мефедрон, а при обиск в квартирата му - още 5 грама кокаин. Обвинен в опит за разпространяване на опиати, той е подложен под домакински арест. Голунов не се призна за отговорен, видни персони в Русия осъдиха ареста му, а специалисти оповестиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични субстанции, показват съветските медии.

Вчера Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, заяви, че президентът е осведомен за ареста на журналиста. Путин по думите му е в течение, че става дума за " дело с много, много мощен отзив ". Омбудсманът Татяна Москалкова съобщи, че системата за следствие на наркопрестъпления е " дискредитирана " в очите на обществото, написа " Комерсант ".

Според московската социална комисия, която следи спазването на правата на хората под стража, службата за вътрешна сигурност на вътрешното министерство и прокуратурата са почнали взаимна инспекция на дейностите, подхванати от следствието. Генералната прокуратура на Руската федерация също е поискала делото против Голунов за инспекция.

Междувременно не стопират митингите край централата на столичната милиция, траяли през вчерашния ден през целия ден, а другари и сътрудници на Голунов обявиха, че ще провеждат шествие и протест в негова поддръжка, прибавя изданието.

Единични митинги против ареста на Голунов започнаха през вчерашния ден край постройката на Генералната прокуратура, показва на уеб страницата си радио " Ехото на Москва ".

" Опозицията се впрегна за дилъра Голунов, с цел да приготви вълнения в Русия ", твърди в заглавие уеб сайтът " Политика сегодня ".

Според омбудсмана Татяна Москалкова Владимир Путин е реагирал позитивно на молбата й да се проверяват обстоятелствата, сочещи приложимост на мощ по отношение на задържания публицист от органите на реда, отбелязва " Труд ".

Адвокатът на Голунов - правозащитникът Павел Чиков, заяви по-рано, че доктор от " Бърза помощ " е установил у Голунов съмнение за счупено ребро, мозъчно разтърсване и хематоми, само че след това диагнозата не бе доказана в болничното заведение.

Пресслужбата на московската полиция заяви, че върху пакетчетата с опиати, конфискувани от журналиста на " Медуза ", са открити следи от ДНК на няколко души. Експертизата ще завърши през днешния ден, написа " Газета ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР