Делото срещу пловдивския ученик, който симпатизира на “Ислямска държава” и

...
Делото срещу пловдивския ученик, който симпатизира на “Ислямска държава” и
Коментари Харесай

Делото срещу пловдивския ученик, симпатизирал на ИД, започва отначало

Делото против пловдивския възпитаник, който симпатизира на “Ислямска държава” и на чийто таван бяха открити взривни субстанции, потегля изначало. Това реши апелативният профилиран съд, който върна досиетата с доказателства и свидетелските показания назад на профилирания съд поради доста нарушавания.

Делото е едно от тези, които се водят за тероризъм в спецсъда, друго от тях стигна и до съда на Европейския съюз в Люксембург поради преюдициално питане. А най-известното - за кървавия атентат на летище Сарафово, осъществен преди 10 години, към този момент е във Върховен касационен съд.

Случаят с 16-годишния възпитаник от елитна пловдивска гимназия нашумя през юни 2019 година Тогава момчето беше арестувано, откакто родителите му персонално подадоха сигнал в ДАНС за радикализацията на сина им. Те бяха разкрили материали за “Ислямска държава” в компютъра му и това ги тормозило. Момчето беше арестувано.

Тогава бяха обискирани две тавански пространства в Пловдив, където криминалистите откриха самоделни взривни устройства, субстанции и елементи. Намерени били и знаме на “Ислямска държава”, както и книга на групировката на български език.

Според проверяващите момчето - М. П. било обект на обработка от “Ислямска държава” през интернет. Първо във фейсбук, а по-късно в приложението телеграм. Затова ученикът беше упрекнат, че държи без позволение взривни субстанции за да сътвори ужас и боязън в популацията.

Детето е от положително семейство, християни, разказват го като образован и самовглъбен. На първа инстанция момчето получава 6 месеца условно. Цялото дело обаче се гледа при закрити врата, което се трансформира в един от проблемите, поради които в този момент ще тръгне за ново разглеждане от различен състав.

Причината е “безмотивното ограничение на публичността на процесуалните дейности в правосъдното произвеждане, като главен принцип за правораздаването”. Това показва тричленният правосъден състав с ръководител Галя Георгиева.

В правосъдното решение магистратите питат за какво целият развой е бил засекретен, макар че половината от съвещанията са се провели, когато ученикът към този момент е бил пълновръстен след април 2021 година

Втората е неналичието на претекстове по отношение на периода за отсрочване осъществяването на наложеното наказване отнемане от независимост, съставляващи безспорни учредения за анулация на присъдата на първа инстанция.

Тоест първият съд не е споделил за какво 6- месечното условно наказване би трябвало да бъде с една година изпитателен период, а не повече да вземем за пример.

Съдът открива пропуски още в разпоредителното съвещание, което се е провело на 9 юли 2020 година По това време момчето е с мярка за неотклонение “Надзор на контрольор от детска педагогическа стая”. Родителите му обаче не са били известени за предявяването на материалите по делото.

Същинското дело потегля през септември 2020-а, а присъдата е прочетена на 10 декември 2021 година

Според прокуратурата работил от януари 2019 до 5 юни 2019 година и въпреки че бил малолетен, е могъл да схваща свойството и смисъла на действието и да управлява постъпките си. И точно за да сътвори ужас и боязън в популацията и държал взривни субстанции.

Прокуратурата е на мнение, че чат кореспонденцията на младежа и декларираното от него, че се доставя с експлозиви и прави тренировки, проявеният дълготраен интерес и шерването на терористичната идеология на “Ислямска държава” доказвали закононарушението.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР