Делото срещу мъжете, подсъдими за заливане с киселина на гадателката

...
Делото срещу мъжете, подсъдими за заливане с киселина на гадателката
Коментари Харесай

Сензационен обрат! Кой кой е в схемата със залятата с киселина гадателка Тони?

Делото против мъжете, подсъдими за заливане с киселина на гадателката Тони, е на път да претърпи ефектен поврат. Днес в правосъдната зала стана ясно, че закононарушението в действителност е имало гарант, само че по този начин и не се разбра имало ли е и трети човек по време на зверството в жилището в ЖР „ Тракия ”.

Сочен за фактическия реализатор на закононарушението е Йордан Цветанов, а негов помощник е бил Веселин Вълчанов. Двамата са упрекнати в това, че в съучастничество са нападнали Тони на 16 март 2023 година, като са я заляли със сярна киселина в дома ѝ, пише 

След нападението, 53-годишната жена е получила обезобразяване на лицето, както и голям брой други пострадвания в региона на цялото цяло, в резултат на корозивната отрова, като действието е осъществено по метод, изключително непосилен за потърпевшата.

В хода на следствието e открито, че потърпевшата се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира в ЖР „ Тракия “. Имала здравословни проблеми и била трудноподвижна. За нея се грижели асистенти.

Ясновидката не дължала на никого пари и не била получавала закани по отношение на осъществяваната гадателска активност, като се изключи един случай, при който Веселин Вълчанов  я посетил през есента на 2022 г.  Той ѝ декларирал, че „ ще я потроши “, защото била в комбина с някакъв ходжа и вземала доста пари. Впоследствие Вълчанов посетил потърпевшата още няколко пъти.

В предходното съвещание Вълчанов се призна за отговорен и изиска да подписа съглашение, като получи 3 години условна присъда с 5 години изпитателен период. В правосъдната зала стана ясно, че той е заплатил и част от желае на гадателката за нанесените вреди. В сегашното произвеждане Вълчанов влезе в ролята на очевидец.

„ Имам малко неприятни мемоари, защото и стресът ми беше огромен. С Йордан сме другари от 10-тина години. Два дни преди случая ми се обади и ме попита да го закарам до Пловдив да гледа някаква кола. Приех и се чухме в допълнение през мобилно приложение. На идващия ден минах, взех го и отидохме до Пловдив. Той съвсем през целия път спа. Пътувахме с моя джип. Попитах го къде отиваме и той ми сподели да вкарам в навигацията супермаркет Тракия. После той ме упъти и спряхме до един блок. Каза ми да го изчакам и аз седнах на една скамейка на 50-100м от колата. Той сподели, че отива да види колата и се връща. Чаках го към 15-20 мин, той се върна и тръгнахме. ”, беше първичният диалог на Вълчанов пред магистратите, като всички страни на няколко пъти молеха арбитър Иван Бекяров да му обясни, че при лъжесвидетелства носи наказателна отговорност.

Няколко часа откакто се прибрали във Враца Цветанов се обадил да му каже, че в медиите е излязъл случай от Пловдив, че някаква жена е залята с киселина и се тормозил да не го лепнат на тях. Казал му, че в случай че стане нещо да споделя, че са гледали кола. По време на разпита Вълчанов твърдеше, че в никакъв случай не е виждал Тони, не е ходил в жилището и не са говорили по телефона.

„ Трябва ли да ви подсещам за наказателната отговорност? ”, попита още един път съдията? Отговорът още веднъж беше „ не ”. Последваха още няколко въпроса към очевидеца, като един от тях обърна тотално настроението на Вълчанов.

„ Познавате ли Максим Петков? ”, попита арбитър Бекяров. Оказа се, че това е човек, който купувал предплатени карти от мобилни оператори и ги препродавал на по-висока цена. Вълчанов купил ваучер от него и го дал на Цветанов, сякаш да го употребява едно от децата му. Последва ново пояснение от съдията, че лъжесвидетелстването е закононарушение и нарушаването на закона в изпитателния период на условна присъда автоматизирано води до затвор.

В този миг Вълчанов изиска къса отмора, след което щял да каже „ каквото би трябвало ”. 

След като влезе още веднъж в залата врачанинът сподели, че желае показанията му като очевидец да не се зачитат и, че ще опише всичко изначало.  

„ Познавам дамата и два пъти съм ходил при нея. Йордан ми сподели, че тази жена би трябвало да се сплаши и да спре да работи. Единия път трябваше да бъде бита, предизвестих я и я снимах да наподобява, че е бита и ѝ споделих да спре да работи най-малко за 10-15 дни. После отново съм и звънял от „ карти камикадзета ” и я предупреждавах да спре да работи, тъй като нещата ще ескалират ”.

За това нещо Вълчанов бил получил от Йордан 1000 лв.. По думите му, след това Йордан му споделил, би трябвало да се вземат и други ограничения против нея, само че Вълчанов отказал да взе участие.

„ Той ми сподели ще се заема аз тогава, ще ме закараш ли и аз одобрих. Взех карта от Максим и аз му дадох телефон. Предполагах, че като отидем в Пловдив, че ще я бие. След това Йордан изхвърли картата и остави телефона в колата. Другото е по този начин както съм го описал ”, описа Вълчанов.

После Цветанов изхвърлил буркан, ръкавици и маска до момента в който били в Пловдив, а от чантичката където била киселината се отървали по пътя към Пазарджик. Като разбрали, че случая го има в интернет измислили версията, че били в Пловдив за огледа на кола. 

По искане на юрист Йордан Давчев – бранител на Йордан Цветанов беше разпитана майката на обвинена Катя Петрова. Жената описа, че е видяла Вълчанов за първи път, откакто е почнало делото. Той поискал да се срещне с нея и предходния юрист на Цветанов в кафене в Пловдив.

„ Попитах го като родител за какво в документите написа, че причинителят е куцал, а Йордан не куца. Той ме пита по какъв начин са го видели, като коридорът бил метър ", описа Петрова.

Вълчанов отричал пред нея да е бил натам, само че знаел всичко за случая. Предложил да подпишат съглашение и двамата, с цел да мине по-леко. Тя споделила, че Йордан нищо не е направил и е почтен.

„ Аз знам, че той е почтен, само че аз би трябвало да защитя себе си ”, споделил тогава Вълчанов.

Адвокат Марио Гладнишки тогава споделил на Вълчанов, че знае, че той е уредник и да съобщи същинския причинител, след което Веселин избухнал и си тръгнал.

Веднага след разпита на Катя Петрова, Вълчанов беше разпитан още веднъж, с цел да изясни за срещата в кафето.

" Питах Гладнишки мога ли да оказа помощ на Йордан, без да навредя на себе си, а той ми сподели " Теб по този начин и по този начин ще те осъдят и при всички положения ще си с условна ". После изиска да посоча, че е имало трети човек ”

" Викам Гладнишки, ти що не стана прокурор? Като си толкоз угрижен за Йордан, що му цедиш парите, ами не му направи едно съглашение ", питал Вълчанов.

След безусловно спорните показания на Вълчанов, юрист Давчев изиска изменение на мярката за неотклонение на Цветанов с претекста, че по делото има нови условия.

„ Цветанов е в ареста от март 2023 година.Според мен обвиняването към този момент е съществено разтърсено и той не трябва да бъде държан в ареста. Смятам, че Вълчанов му е трансферирал отговорността ”, добави Давчев.

Магистратите обаче не се съобразиха с настояването на юриста и оставиха посоченият за причинител на закононарушението с мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР