Делото по иска на Булгаргаз срещу ТЕЦ Варна на почетния

...
Делото по иска на Булгаргаз срещу ТЕЦ Варна на почетния
Коментари Харесай

Доган прехвърля активи за 64 млн. лв. от "ТЕЦ Варна" в дружеството си "Сигда"

Делото по желае на " Булгаргаз " против " Топлоелектрическа централа Варна " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган за просрочени отговорности в размер на 40 млн. лева още веднъж е било отсрочено. На 9 ноември м.г. държавното сдружение не изпрати собствен представител на плануваното за тогава правосъдно съвещание и то беше отсрочено за предишния петък. Но и тогава работата на съда по проблема не е почнала всъщност, а повода още веднъж е " Булгаргаз ". Този път от сдружението са поискали възлагане на спомагателна задача по назначената съдебно-счетоводна експертиза за " уточняване на точния размер на задължението ". По тази причина последващо съвещание по делото е планувано чак за 13 април. Така се сбъднаха съмненията, че болести забавени процедури от страна на държавното газопреносно сдружение Ахмет Доган, който е мажоритарен притежател на " Топлоелектрическа централа Варна " ще получи повече от година пролонгация за вероятно погашение на

отговорностите за осъществени, само че неплатени доставки.

Междувременно уеб сайтът " BIRD.BG " разгласява в страницата си във " Facebook " текст на контракт, съгласно който длъжникът " Топлоелектрическа централа Варна " е трансферирал на 15 февруари т.г. активи с балансова стойност 64 млн. лева на компанията " Сигда ".

" Топлоелектрическа централа Варна " беше продадена в края на 2017 година от чешката държавна компания " ЧЕЗ " на " Сигда " - сдружение на фамилията на някогашния транспортен министър от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов. Тогава договорката беше финансирана с малко над 24 млн. евро заем от Първа капиталова банка. Месеци по-късно през 2018 година почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган купи 70% от " Сигда " за към 1.5 млн. лева по думите на самия Папазов.

Справка в Търговския указател демонстрира, че

" Топлоелектрическа централа Варна " трансферира на " Сигда " активи

представляващи акции и дялове от дъщерни сдружения. Става дума за 50 хиляди поименни, налични акции на компанията " Делта епсилон ", по 100 дружествени дяла с номинална стойност 10 лева от " Порт логистика Бургас " и " Отманли вилидж ", 6379820 акции от капитала на " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " и 10 хиляди елементарни, налични, поименни акции на стойност 100 хиляди лева от капитала на " Електрик секюрити ". Прехвърлянето би трябвало да влезе в действие от момента на вписването му в Търговския указател.

 " Булгаргаз " съди " Топлоелектрическа централа Варна " за отговорности от 40 млн. лева, само че не бърза да си ги получи

В точка от контракта, наречена " Защита на кредиторите " е записано, че за отговорностите, зародили до датата на преобразуването, дават отговор солидарно всички участващи в него сдружения като отговорността на приемащото ( " Сигда " ) е до размера на получените от него права.

Фактът, че държавното сдружение " Булгаргаз " " е завело правосъден иск за близо 40 млн. лева против " Топлоелектрическа централа Варна " стана прочут при започване на т.г. Новината беше обявена от изпълнителният шеф на държавната компания Деница Златева в края на предаване с нейно присъединяване по Националната телевизия. По-късно,, началникът на " Международен отдел " в " Булгаргаз " " Кирил Мицев заяви, че делото е било заведено на 29 април м.г. и е за неплатени доставки на газ през януари и февруари м.г. Според същите отговори на Мицов съвещанието на Варненския Окръжен съд по исковата молба било планувано едвам за 3 февруари т.г.

По-късно обаче инспекция на " Дневник " сподели, че в отговорите на Мицев става дума за второ съвещание по делото, а

в предоставената информация са спестени значими обстоятелства

от предисторията и хода му. Именно те подхраниха подозренията, че държавната компания съзнателно е забавила правосъдното произвеждане.

 Осем въпроса по странното дело на Осем въпроса по странното дело на " Булгаргаз " против " Топлоелектрическа централа Варна " за 40 млн. лева

Първото съвещание на съда по комерсиалното дело, заведено от " " Булгаргаз " ", се е състояло още на 9 ноември м.г. На него обаче не са се явили представители нито на длъжника " Топлоелектрическа централа Варна ", нито на ищеца " Булгаргаз ".

Протоколът, формиран по време на съвещанието разкрива и други

смущаващи обстоятелства

за отношението на държавната газопреносна компания към събирането на отговорности в размер на 40 млн. лева за от дълго време осъществени доставки.

Още в подготвителната фаза преди съвещанието от сдружението даже са поискали на делото да не се дава ход. Мотивът за това е било изчезнало умозаключение от назначената правосъдно - счетоводна експертиза. Тъй като съгласно адвокати в правосъдната процедура сходен аргумент е с незначителна значимост Варненският Окръжен съд въпреки всичко е дал ход на делото. Недоумение обаче буди различен " пропуск " на " " Булгаргаз " ".

 Пренебрегнала ли е прокуратурата подозренията за злоупотреби при продажбата на Топлоелектрическа централа Варна? Пренебрегнала ли е прокуратурата подозренията за злоупотреби при продажбата на Топлоелектрическа централа Варна?

Според преподавателя по право Методи Байкушев неявяването на представител на " Топлоелектрическа централа Варна " на правосъдното съвещание от 9 ноември м.г. е било опция за " " Булгаргаз " " да изиска бързо неприсъствено решение по делото. " Неприсъственото решение се постановява незабавно, без да има потребност от спомагателни съвещания, събиране на доказателства и така нататък, твърди Байкушев. И най-важното - то е необжалваемо ". Така незабавно след възможното неприсъствено решение, " " Булгаргаз " " е можел може да изиска издаване на изпълнителен лист и да запорира сметките на " Топлоелектрическа централа Варна " или да изиска обществена обмен на активите на компанията. " От правна позиция това е най-бързият и ефикасен път за събиране на дължимите пари ", споделя още Методи Байкушев.

От страна на държавната компания обаче не са били подхванати нито едно от тези дейности, а като се вземе поради скоростта на очертаващото се триинстанционно съдопроизводството притежателят на " Топлоелектрическа централа Варна " - Ахмед Доган ще разполага с повече от година " пролонгация " за вероятно покриване на отговорностите си. Сега обаче се оказва, че с подписването на контракта със " Сигда " те към този момент са солидарна отговорност на двете компании.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР