Делото Октопод отново стигна до Върховния касационен съд (ВКС) близо

...
Делото Октопод отново стигна до Върховния касационен съд (ВКС) близо
Коментари Харесай

И без Алексей! Делото Октопод пак в съда

Делото " Октопод " още веднъж стигна до Върховния касационен съд (ВКС) близо 12 години след началото на процеса и повече от 13 години след акцията на Министерство на вътрешните работи. То стартира в Софийския градски съд в края на 2011 година, мина през профилирания и Софийския апелативен съд, беше във Върховен касационен съд, по-късно още веднъж отиде в апелативния. Започна с шестима подсъдими и приключва с един. 

  Делото ще се гледа във Върховен касационен съд на 27 септември от 10 часа, докладчик е арбитър Лада Паунова, която е ръководител на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. 

Образувано е по тъжби на Янко Попов, който е единственият обвиняем. През декември 2011 година на подсъдимата пейка бяха бившата барета и някогашен консултант в ДАНС Алексей Петров, към този момент мъртвец,  Антон Петров – Хамстера, също мъртвец, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов. Подсъдим по делото беше и някогашният боен прокурор Цеко Йорданов, който беше упрекнат за закононарушение против правораздаването. През 2021 година той умря, само че преди този момент процесът против него беше преустановен, а той осъди прокуратурата на 50 хиляди лв.. 

През 2018 година Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера и Кирил Топалов бяха оправдани от Специализирания углавен съд.  

Янко Попов и Марчело Джотолов бяха наказани на 3 години условно за това, че от 9 януари 2007 до 4 април 2007 година в Плевен, София и Белене за да принудят някогашния служител на реда Николай Денков да поеме имуществено обвързване и да се разпореди с движимости, са го заплашили с принуждение, ликвидиране и с незаконни дейности с тежки последствия за него и околните му.

С решение от 29 юни 2021 година на Апелативния профилиран углавен съд удостоверява присъдата. На 21 септември 2022 година Върховен касационен съд анулира присъдата и връща делото на Софийския апелативен съд за ново разглеждане, тъй като профилираният към този момент е закрит. 

САС е удостоверила първоинстанционната присъда.

Сега Янко Попов я апелира и желае да бъде оневинен, наказването му да бъде понижено или делото да се върне на различен състав на Софийския апелативен съд.

Според обвиняването някогашният служител на реда бил изнудван, откакто почнал бизнес с таксита и бил кредитиран от свои сътрудници, само че в един миг спрял да им заплаща съгласно контрактуваната посред им скица. За да си възвърне парите, един от тези някогашни сътрудници трансферирал вземането си на компания, която била ръководена от Джотолов.

След това Попов и Джотолов се срещнали с Денков и му показали контракт за трансферираното взимане, като му поискали 70 000 лв. на три вноски. Той обаче нямал пари и след срещата избягал в Италия със фамилията си. В последна сметка се върнал със фамилията си в България, без да заплаща парите и му била назначена полицейска защита.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР