Дело срещу четирима швейцарски банкери от местното подразделение на Газпромбанк

...
Дело срещу четирима швейцарски банкери от местното подразделение на Газпромбанк
Коментари Харесай

Швейцария съди банкерите, изпрали десетки милиони за кръстника на дъщерята на Путин

Дело против четирима швейцарски банкери от локалното поделение на " Газпромбанк " може да хвърли светлина върху дребна част от скритото благосъстояние на Владимир Путин.

Прокуратурата в Цюрих упреква четиримата мениджъри в незаконно безучастие при обслужването на сметките на Сергей Ролдугин - известния съветски виолончелист, който е и кръстник на една от дъщерите на Путин, Мария.

Музикантът се познава с съветския президент още от младежките си години в Санкт Петербург, той е срещнал президента с към този момент някогашната му брачна половинка Людмила.

Обвинението е за това, че в интервала 2014-2016 година банкерите не са направили надлежна инспекция дали Ролдугин е автентичен притежател на избрани сметки на офшорни компании от Панама и Кипър, макар че са били длъжни да го създадат поради политическата обязаност на руснака.

Под наказателна отговорност са привлечени шефът на " Газпром Швайц АГ ", двама висши мениджъри и началник по връзките с клиентите. Трима от тях са руснаци, а един е швейцарски жител. Те са " продължавали бизнес връзката по неприемлив метод, макар че самите те са имали съществени подозрения в коректността на информацията за бенефициарния притежател ".

Ако бъдат наказани, може да получат 7-месечни условни присъди с 2-годишна пробация. Самоличността им не се разкрива заради условията на швейцарското законодателство. Наказанието наподобява прекомерно малко, само че както един от тях споделя съда - " присъдата би поставила завършек на кариерата ми и ще нанесе голяма щета върху мен и фамилията ми ".

От прокуратурата настояват, че Ролдугин има активи за минимум 50 млн. $ и е възнамерявал да внася по 10 млн. $ всяка година в швейцарските си сметки, които " по никакъв метод не може да се одобри, че принадлежат персонално на Ролдугин ".

Виолончелистът беше основна фигура в така наречен " Панамски досиета " - журналистическото следствие от 2016 година, което разкри голям брой офшорни сметки на политици и техни подставени лица в доста страни по света.

През 2022 година той беше глобен от Европейския съюз, като тогава се посочваше, че Ролдугин е носи отговорност за " прехвърлянето на минимум 2 милиарда $ през банки и офшорни компании от скритата финансова мрежа на Путин ".

Американското Министерство на финансите също глоби виолончелиста, който назова " страж на офшорното благосъстояние на президента Путин ".

Още през 2016 Панамските досиета демонстрираха, че Ролдугин и други довереници на Владимир Путин имат огромни дялове в съветски компании, което се смяташе за индикатор за скритото персонално благосъстояние на съветския президент - официално той получава по към 135 000 $ годишна заплата, само че паричните потоци на " придворните " му са в мащаба на десетки и стотици милиони.

Бил Браудър, който е идеолог на американския закон " Магнитски ", разясняваше през 2017 година, че персоналното благосъстояние на Владимир Путин може би надскача 200 милиарда $ - което (ако може да се докаже) би го направило по-богат от Бернар Арно и Илон Мъск.

Швейцария стартира следствието против " Газпромбанк " като реакция на Панамските досиета, откакто беше доказано, че съветската банка редовно нарушава разпоредбите за битка с изпирането на пари.

Швейцария наложи наказания против Владимир Путин и други основни фигури в Кремъл едвам през март 2022 година, когато Русия атакува Украйна. Това въпреки всичко беше огромна крачка напред за страната, известна с неутралитета си при интернационалните разногласия и военни спорове.

Bloomberg разказва процеса като " тест за желанието и способността на швейцарските прокурори да санкционират финансовите закононарушения в разгара на войната ".

Критиците на швейцарската система считат, че страната не прави задоволително, с цел да ограничи прането на пари - освен това от време на време преследва подателите на сигнали, а не причинителите и съучастниците в закононарушенията.

" Газпромбанк Швайц " още има лиценз за работа в Швейцария, само че в последната година лимитира активността си в страната.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР