Делници и празници се редуват в календара от стената. Междувременно

...
Делници и празници се редуват в календара от стената. Междувременно
Коментари Харесай

Да предпочетеш книгата пред компанията на глупака

Делници и празници се редуват в календара от стената. Междувременно животът продължава безмилостно забързания си ход, напомняйки ни, че няма нищо по-важно от него. Докато сме живи, би трябвало да намираме смисъла във всичко.

На 11 май означаваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, както и Деня на библиотекаря. Първият е от особена значимост за мен, тъй като равноапостолите са ни дали книжовност, а вторият – тъй като библиотекарите са тези пазители на знанието, без което нищо нямаше да бъде такова, каквото е.

Ние не стопираме да се надяваме. Препускаме напред във времето, срещаме хора или се разделяме с тях. Пътуваме във време-пространството, търсейки своите поучения. Действията ни водят до последствия, тъй че с опита се учим да вършим верните избори. Затова е прелестно да се припознаваме в лирически герои. Прочетените думи пък постоянно трансформираме в мотиви за запознанства и срещи посред ни.

Книгата е мощен инструмент за метода, посредством който показваме личните си същности.

Хубавите книги освен дават вяра. В живота всеки Джордж Милтън има своя Лени Смол. Книгите, а и изкуството въобще, придават онази магия на живота, без която нашият свят би бил прекомерно отегчителен. Какво е романът, в случай че не сигурен метод да отделим малко прелестно време за самите себе си. Време, в което си припомняме, че има защо да обичаме и че си коства да позволим да бъдем обичани от някого.

Чрез историите от книгите страхът и съмненията стават по-поносими. Фицджералд, Хемингуей, Саган, Моъм, Чехов, Есенин, Капоти... Да разлистваш страница след страница, да четеш абзац след абзац и да затваряш за малко очи, когато попаднеш на мисъл, като че ли написана от теб самия – това е екстаз, който те кара да богохулстваш!

Книгата е метод да прекарваме добре на всички места. Гласът на хубавите книги доближава местата, където би трябвало да бъдат чути. Според Пиер Буаст, уединението с книгите е по-добро от общуването с простаци. И аз не мога да не се съглася.

Поетът Добромир Банев особено за Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР