Делегация от Министерството на земеделието, водена от заместник-министър Георги Събев,

...
Делегация от Министерството на земеделието, водена от заместник-министър Георги Събев,
Коментари Харесай

България участва в пленарните сесии на Комитетите по земеделие и по рибарство на ОИСР

Делегация от Министерството на земеделието, водена от заместник-министър Георги Събев, се включи в 131-та пленарна сесия на Комитета по риболовство (COFI) на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), която се организира на предходната седмица в Париж.

„ Насърчаването на стабилно и дейно риболовство ще способства за жизнеспособни екосистеми, резистентен занаят на крайбрежните общности и продоволствената сигурност “, сподели заместник-министър Събев в границите на полемиките.

Той изрази мотивираността и ангажираността на България за присъединението ѝ към организацията. Георги Събев настоя измежду целите да залегне използването районен метод при ръководството на рибните и морски запаси, както и да бъде поощрен енергийният преход в бранша, в унисон с задачите на Европейския съюз.

Пред Комитета българският заместник-министър уточни провокациите, пред които е изправена страната, вследствие на военните дейности наоколо до Черно море. Сред тях са опасността за сигурността на корабоплаването и риболова заради плаващи мини, енергийната рецесия и разстройствата в обичайните риболовни действия. Той подчертава върху нуждата от намаляването на въглеродния отпечатък и зависимостта от изкопаеми горива.

На форума бе разискван план на Препоръка на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз по отношение на противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба. Документът дава насоки, засягащи типове или зони в намерено море, които са отвън компетентността на която и да е районна организация или съглашение за ръководство на рибарството. В тази връзка заместник-министър Събев насочи предложение за подобряваме на информационната тактика на Организацията.

В края на април аграрният заместник-министър и специалисти от дирекция „ Растениевъдство “ участваха и в съвещание на Комитета по земеделие на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като това бе първото присъединяване на България в този формат. Една от тематиките на съвещанието бе въглеродният отпечатък върху питателните системи и измерването му на равнище компания и на равнище артикул. В този аспект бяха разисквани и последствията върху международното земеделие, включително и върху интернационалната търговия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР