Делегациите на България и Република Северна Македония се срещнаха кулоарите

...
Делегациите на България и Република Северна Македония се срещнаха кулоарите
Коментари Харесай

Петков и Ковачевски оцениха положително експертните групи

Делегациите на България и Република Северна Македония се срещнаха коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността.

За среща на двете делегации, водени от министър председателите на България и на Република Северна Македония - Кирил Петков и Димитър Ковачевски, оповестиха от пресслужбата на държавното управление. От македонска страна в нея са взели участие и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, а задачата е била продължение на политическия разговор, открит сред двете държавни управления.

Двамата министър председатели са оценили позитивната работа на експертните групи, директната връзка и секторното съдействие като ефикасен способ за задълбочаване на връзките и повишение равнището на политическия разговор и са изразили вяра, че съдействието и разговорът ще донесат огромни изгоди за жителите и ще доведат до решения и общо европейско бъдеще.

" По отношение на пакета политически въпроси беше приветствана работата на експертните групи, формирани от представители на министерствата на външните работи. Пряката връзка и секторното съдействие е ефикасен способ и като подобен ще продължи да се употребява в подтекста на задълбочаване на връзките и повишение равнището на политическия разговор. Относно идното съвещание на Смесената интердисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, което ще се организира на 24 и 25 февруари в София, се надяваме комисията да продължи да работи в градивна среда и да прояви неприкритост и благосклонност за прогрес и отваряне на вероятности ", оповестява на фейсбук страницата си министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

На срещата е било очебийно, че комерсиалният продан сред двете страни през 2021 година е достигнал съвсем 900 милиона $, което е растеж от 32%, равнище, по-високо от равнищата на търговията преди пандемията.

" Ситуацията със сигурността в района на Западните Балкани и Европа беше неизбежна част от диалозите и ние се съгласихме, че евроатлантическият ангажимент е източник и поръчител за обща сигурност и сигурност ", написа Османи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР