Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на

...
Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на
Коментари Харесай

Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на горивата

Делчев: България е на дъното в Европейски Съюз по цени на горивата Ако Данък добавена стойност на горивата се понижи, цените им ще паднат. Такъв ход обаче не е положително решение, тъй като тогава ще има повече измами. Това съобщи в предаването „ Седмицата “  на Дарик изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той е безапелационен, че в България цените са най-ниски в Европейски Съюз, както и че се диктуват от пазарната логичност и по тази причина счита митингите против високите цени на горивата за неоснователни. Според него те са обясними от позиция на това,че по думите му от митинги против цените на горивата, са се надградили с други претенции и проблеми. Тоест започнаха от цените на горивата, което съгласно мен и тогава, и в този момент беше безпричинно, минаха към чисто обществени претенции, които към този момент са доста друга тематика, сподели Делчев.
 
В България данък и Данък добавена стойност варират от 40-45 на 100, в някои случаи до 55 % от крайната цена на горивата, изясни Делчев. " Ако страната стопански предприеме ограничения за понижаване на Данък добавена стойност, резултатът върху крайната цена ще е явен. Не може да понижи акциза, защото той е на минималната граница, която Европейски Съюз е определил, с цел да няма нелоялна конкуренция сред страните, само че ДДС-то е въпрос на лична политика на всяка страна ", сподели Делчев.
 
На въпрос дали това би било добра концепция, той уточни: " Ако стартира всеобщо диференциране на Данък добавена стойност, ще стане доста тежко събирането му и измамите ще набъбнат доста. И постоянно би се сложил въпросът за какво Данък добавена стойност на горивата, а не на медикаментите, учебниците... В бранша горива сме съумели да се убедим, че когато акцизните ставки сред другите типове горива са разнообразни, стартират измами като един тип гориво се показва за различен. В частта Данък добавена стойност това е друго, не е същото, само че въпреки всичко особеното Данък добавена стойност, неналичието на уеднаквяване основава благоприятни условия за заобикаляне и търсене на благоприятни условия за неплащане на дължимото Данък добавена стойност. Така че като ме питате кое би повлияло на цените на горивата във вътрешен проект, това е само - налозите, само че не мисля, че страната би ги понижила. Аз също не бих бил последовател на такава мярка, заради това, че в дълготраен проект резултатът ще е друг ", сподели Делчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР