Делът на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия в

...
Делът на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия в
Коментари Харесай

За първи път ЕС отчете спад в дела на „зелената енергия“

Делът на ВЕИ в брутното извънредно ползване на сила в Европейски Съюз за първи път регистрира спад, демонстрират данните на Евростат за 2021 г. В рамките на общността той доближава 21.8%, като това е понижение с 0.3% спрямо 2020 година и е първото записано намаляване въобще.

Настоящата цел на Европейски Съюз от 32% дял на ВЕИ към 2030 година към момента наподобява далечна, което значи, че страните членки би трябвало да усилят напъните си, с цел да останат над базовата линия. Нещо повече, през 2021 година Комисията издаде предложение за изменение на Директивата за сила от възобновими източници и повишение на таргета до 40%, а година по-късно в проекта REPowerEU бяха заложени до 45%.

С повече от половината сила от възобновими източници в брутното си извънредно ползване на сила, Швеция (62.6%, разчитаща най-вече на композиция от биомаса, хидроенергия, вятър, термопомпи и течни биогорива) може да се похвали с най-голям дял в Европейски Съюз. Тя изпреварва доста Финландия (43.1%) и Латвия (42.1%) (и двете употребяват най-вече биомаса и хидроенергия), Естония (37.6%, разчитаща най-вече на биомаса и вятър), Австрия (36.4%, най-вече хидроенергия и биомаса) и Дания (34.7%, най-вече биомаса и вятър).

В България делът на брутното извънредно ползване на сила от възобновими източници е бил 16.8% през 2021 година В съпоставяне с 2020 година обаче страната ни е записала най-голямото понижение измежду страните от Европейски Съюз, като тогава делът е бил – 23.3%.

Общо 15 от 27-те членки на Европейски Съюз регистрират дялове под междинното за Европейски Съюз през 2021 година (Белгия, България, Чехия, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Полша и Словакия).

Най-нисък дял на възобновими енергийни източници е регистриран в Люксембург (11.7%), Малта (12.2%), Нидерландия (12.3%), Ирландия (12.5%) и Белгия (13%).

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзелена сила евростат ВЕИ ПоследниНай-четениЕнергетика 8 За първи път Европейски Съюз регистрира спад в каузи на „ зелената сила “ Регулации 48 Ново нарушаване на GDPR донесе €5.5 млн. санкция на WhatsApp Бюджет и финанси 120 България ще вложи 65 млн. лева в капитала на Черноморската банка Европари 116 Първите европари от новите 22 милиарда лева за България потеглят до 2 месеца Имоти 15839 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 15807 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 5812 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Иновации 4865 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Всички новини14:54 Политика 8 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР