Делът на щатския долар при международните разплащания в света през

...
Делът на щатския долар при международните разплащания в света през
Коментари Харесай

Делът на еврото при международните разплащания се свива - а как е при другите основни валути?

Делът на щатския $ при интернационалните разплащания в света през август се увеличи за трети следващ месец, до момента в който потреблението на еврото падна до минимума за последните повече от две години, демонстрират данните на интернационалната система за междубанкови разплащания SWIFT.

По-конкретно, делът на единната европейска валута при разплащанията в международен мащаб падна до 34,5%, което е с 1 процентен пункт по-малко от индикатора за юли (35,5%). Междувременно, доларът продължава да държи лидерска позиция за 15-ти месец, с индикатор от 42,6%, при 41,2% дял през юли.

За съпоставяне, през август 2021 година делът на еврото при интернационалните разплащания по банков път е бил 36%, а на националната валута на Съединени американски щати - 39%.

Търсенето на долари, в ролята на валутата леговище при стопански рецесии, набъбна доста през последните месеци, в това число поради енергийната рецесия в Европа и продължаващия спор в Украйна, отбелязва Bloomberg.

Делът на китайския юан при интернационалните разплащания предишния месец доближи максимума си от началото на годината - 2,3%. През юли този дял беше 2,2%, а през август 2021 година - 1,9%.

Британската лира през последния месец на лятото заемаше дял от 6,5% при интернационалните разплащания, както и през юли. Делът на йената обаче понижа до 2,7%, от 2,8%.

През август предходната година индикаторът беше на равнище надлежно от 6,7% за английската валута и 3,6% - за японската, т.е. и при двете се следи стесняване на годишна база на каузи им при интернационалните разплащания, изключително при японската йена.
 Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото
Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото

Страдат други валути, софтуерни колоси, и кои още
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР