Делът на жените, загинали при конфликти, се е удвоил през

...
Делът на жените, загинали при конфликти, се е удвоил през
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Делът на жените, загинали при конфликти, се е удвоил през 2023 г. спрямо предишната

Делът на дамите, починали при спорове, се е удвоил през 2023 година по отношение на миналата година, съгласно отчет на Организация на обединените нации. Документът порицава " патриархалните " структури, които съгласно създателите му вършат мира " недосегаем ", съобщи Франс прес.

В годишния си отчет за " Жените, мира и сигурността ", оповестен нощес, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш обрисува " мрачна картина ". " Правата, добити от дамите през поколенията, са застрашени на всички места по света, което слага под въпрос двигателната мощ, която могат да имат водачеството и присъединяване на дамите в интерес на мира ", прибавя той.

Първото число, посочено в отчета, е за удвояването на каузи на дамите, убити при споровете през 2023 година С 50% е повишен и броят на (проверените от ООН) случаи на полово принуждение при спорове.

Данните се базират на различен отчет на Организация на обединените нации, съгласно който от 33 443 починали в спорове през 2023 година (увеличение от 72% по отношение на 2022 г.), 4 на всеки 10 са дами, а 3 на всеки 10 – деца.

" Жените не престават да заплащат цената на войните на мъжете ", съобщи Сима Бахус, ръководителката на организацията на Организация на обединените нации за равенството сред половете. Според Бахус се води " по-обща война против дамите ". " Целенасоченото посягане на правата на дамите не е лимитирано до страните във война, само че е по-смъртоносно в този подтекст ", добави тя.

" Светът е потънал в ужасяваща серпантина на спорове, неустойчивост и принуждение. През 2023 година бяха регистрирани над 170 въоръжени спора и към 612 милиона дами и девойки живееха на под 50 км от тези спорове, или със 150% повече, в сравнение с преди единствено 10 години ", се акцентира в отчета на генералния секретар, предават от Българска телеграфна агенция.

Освен това, съгласно предварителни данни на организацията на Организация на обединените нации за равенството сред половете, от участниците в 50 мирни договаряния по света, дамите са единствено 9,6% от договарящите, 13,7% от медиаторите и 26,6% от подписващите споразуменията за мир или преустановяване на огъня (число, което спада до 1,5%, в случай че се изключи Колумбия).

" Докато патриархалните подтиснически обществени структури и предразсъдъците във връзка с пола попречват половината от нашите общества, мирът ще остава недосегаем ", се споделя в отчета на генералния секретар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР