Делът на хората, получили годишен бонус у нас се е

...
Делът на хората, получили годишен бонус у нас се е
Коментари Харесай

Растат ли годишните бонуси у нас?

Делът на хората, получили годишен бонус у нас се е нараснал през 2019-та, само че в това време междинният размер на спомагателното заплащане е намалял с 5% през 2019-та година. Това сочат данни от разбор на Zaplatomer.bg (безплатна услуга на българския пазар от JobTiger.bg) за две от най-желаните придобивки - годишен бонус и тринадесета заплата.

Според разбора на Zaplatomer.bg междинният размер на 13-ата заплата през 2019 година е бил без основна смяна по отношение на 2018 година, а междинният годишен
бонус е намалял почти с 5% спрямо миналата година.

В същото време делът на работещите през 2019 година, които могат да се похвалят с тези придобивки се е нараснал спрямо 2018 година 22% от чиновниците в България са получили годишен
бонус за 2019 година, а междинният му размер е бил 1463 лева нето. Бонусът в края на 2019 година съвсем се е равнявал на междинната месечна чиста заплата за миналата година по данни на Zaplatomer.bg. От друга страна през 2019 година единствено 12% от чиновниците са показали, че имат 13-а заплата, а междинният й размер е бил 1209 лева нето.

Мениджърите получават най-често спомагателни финансови придобивки

Допълнителното заплащане в края на годината е най-често срещано при управителните позиции и изключително при топ мениджмънта, тъй като постоянно е обвързвано с реализиране на поставените цели. Средно 13% от чиновниците, заети във висшето, междинното и ниското управническо равнище, са показали, че получават 13-а заплата. 29% от експертите във висшето управление у нас са показали през 2019 година, че получават
бонуси в края на годината. Размерът на бонусите е бил съвсем два пъти междинната месечна чиста заплата на тези чиновници.

Годишният
бонус се среща постоянно и при заетите на приблизително и ниско управническо равнище и обгръща 1/4 от тези чиновници, като размерът на този бонус се приближава повече до една тяхна месечна чиста заплата.

Повече спомагателни хонорари в края на годината, сочи анализът на Zaplatomer.bg, се изплащат и на квалифицираните механически чиновници, при които двама от 10 годишен
бонус, а един от 10 - 13-а заплата. Възнаграждението им обаче не е толкоз огромно, колкото при управителните позиции и доближава до 81 % от месечната им заплата.

 

Финансовите тласъци в края на годината - най-големи в бранш Информация и връзка

Във компаниите в бранша на финансовите и застрахователните действия, където годишният
бонус възлиза на до 132% от месечната чиста заплата на чиновниците, делът на заетите, получаващи сходно заплащане, е 31%.

Процентът на чиновниците, които могат да чакат по-добро заплащане в края на годината, също е по-висок в фирмите, занимаващи се с електричество, газ, водоснабдяване и ръководство на отпадъците (38%) и произвеждане (23%).

Компаниите, заети в бранша хотелиерство и ресторантьорство, изплащат минимум спомагателни хонорари в края на годината - 14% от чиновниците получават годишен
бонус.

Годишните
бонуси са по-високи в задграничните компании

По отношение на това по какъв начин типът благосъстоятелност на фирмите въздейства на годишните
бонуси, става известно, че най-често такива се изплащат от частни задгранични и държавни и общински организации - процентът на чиновниците с такива бонуси е 29% в първия вид сдружения и 26% във втория. В задграничните компании обаче междинният годишен бонус е повече от два пъти по-висок (1815 лева нето) от този на работещите в обществения бранш (815 лева нето).

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР