Делът на хората, дарили за непознати през тази година, е

...
Делът на хората, дарили за непознати през тази година, е
Коментари Харесай

България остава в дъното на класацията за дарителство

Делът на хората, дарили за непознати през тази година, е много по-нисък спрямо предходната, когато имаше пик поради бежанската рецесия

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ Още по тематиката
Виена остава най-хубавият град за живеене в Европа, твърди EIU

Тероризъм, Brexit, турският бунт и мигрантската рецесия още са значими фактори
16 авг 2017
България пропада в класацията по отбрана на собствеността
12 юли 2017
България се срина в ранглиста за право на благосъстоятелност

Причините са по-слабата отбрана на имуществото, трайно неприятните индикатори за правораздаване и корупцията
11 юли 2017 България се изкачва с 2 позиции до 127-о място в тазгодишната ранглиста за дарителство и благотворителност на страните по отношение на 2016 година, само че все пак остава в дъното на международната класификация. Това демонстрира Световният дарителски показател на КАФ (CAF World Giving Index) за 2017 година, в който са включени общо 139 страни. България резервира 9-а позиция измежду 10-те страни от Източна Европа, включени в класацията. Най-щедрата източноевропейска страна е Румъния, а на последното място от района е Чехия.
Дарителският показател на страните се образува от три аспекта – помощ на чужд, даряване на пари и доброволчество, означават от CAF Global Aliance и българския й член - фондация Bcause.

Все по-нещедри
Въпреки минимално усъвършенстваната позиция показателят на България като цяло бележи спад с 2% по отношение на 2016 година и с 4% по отношение на 2015 година и е едвам 19%, като се връща на равнището от 2013 година
Според проучването делът на българските жители, които настояват, че са помогнали на чужд, е 34%, което е с 8% по-ниско по отношение на 2016 година През 2015 година показателят на страната в тази категория е бил 42%, което се дължи на мигрантската рецесия, изясняват от организацията. Доброволчеството в България също бележи спад от 2% - единствено 5% от популацията на България пък се занимава с непринуден труд, което ни слага на предпоследно място в света – само преди Армения с 4%, излиза наяве от отчета.
Единственият фактор, при който се следи нарастване, е категорията " Даряване на пари ", който пораства от 13 на 17%, се показва в проучването. Тези стойности обаче са по-ниски от 2014 година Тогава " Даряване на пари " е било с равнища от 27%, само че пък интервюирането се е провело малко след огромните наводнения в страната, напомнят от CAF.

Първенците
Класацията се оглавява от Мианмар за четвърта поредна година, а топ 5 се добавя от Индонезия, Кения, Нова Зеландия и Съединени американски щати. Като цяло обаче е регистриран спад на дарителството в международен мащаб. Делът на хората по света, които са дарили пари през 2016 година, е най-ниският от три години, a oценките в Европа, Азия и Океания са по-ниски от петгодишните им междинни стойности, осведомят от организацията. Азия бележи сериозен спад в трите аспекта на държание, допълват от института. В съпоставяне с 5-годишния междинен резултат единствено Африка регистрира растеж в трите аспекта на дарителско държание, се отбелязва в отчета.
" Спадът на дарителство в развитите западни общества се дължи на увеличаващата се наклонност персоналният капитал да се насочва към обществено вложение, а не към чиста филантропия. Модерните обществени вложители могат и желаят да бъдат повече ангажирани в определената обществена цел, да й оказват помощ с уменията и контактите си, вместо просто да напишат един чек. Макар и в България да нямаме статистически съществени данни за това, опитът на фондация BCause демонстрира такива образци и у нас ", споделя Елица Баракова, изпълнителен шеф на фондация BCause.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР