Делът на богатството, притежавано от милиардерите, е нараснал до рекордни

...
Делът на богатството, притежавано от милиардерите, е нараснал до рекордни
Коментари Харесай

520 хил. души вече притежават 11% от световното богатство

Делът на благосъстоянието, притежавано от милиардерите, е повишен до рекордни равнища по време на пандемията, излиза наяве от изследване, представено от Ройтерс.

Последното издание на „ Доклада за международното неравноправие “, изготвян от основаната в Парижкото учебно заведение по стопанска система World Inequality Lab с присъединяване на известни икономисти като Тома Пикети, открива, че през тази година милиардерите имат общо 3,5% от международното благосъстояние на семействата. За съпоставяне, при старта на пандемията при започване на 2020 година този % е бил 2.

„ Кризата с ковид изостри неравенствата сред доста богатите и останалата част на популацията “, споделя професорът от Парижкото учебно заведение по стопанска система и съдиректор на WIL Лукас Шансел.

По думите му богатите стопански системи са употребявали огромна фискална поддръжка, с цел да смекчат внезапното повишаване на бедността, следено на други места.

Докладът е направен на база разнообразни профилирани проучвания и данни, които са публично притежание, като неговият увод е написан от двама от тримата носители на Нобеловата премия за стопанска система от 2019 година - Абхиджит Банерджи и Естер Дюфло, които получиха наградата за „ за пробния им метод за облекчение на световната беднотия “.

„ Тъй като благосъстоянието е главен източник на предстоящ стопански прогрес, а от ден на ден и на власт и въздействие, това развиване предвещава в допълнение повишаване на неравенството “, пишат те за обстановката по света, определяйки я като „ рискова централизация на икономическа власт в ръцете на доста малко малцинство от супер богати “.

Според новия отчет групата от 520 хиляди души, които съставляват 0,01% от най-богатите хора на планетата, към този момент имат 11% от световното благосъстояние – растеж с 1% по отношение на миналата година.

За да сте част от най-богатите 0,01% семейството ви би трябвало да има благосъстояние от най-малко 16,7 млн. евро, поправено на база паритет на покупателната дарба сред валутите.

,Този растеж бе интензивен от пандемията от COVID-19. Всъщност, 2020 година е регистрирано най-голямото покачване на каузи на милиардерите от общото международно благосъстояние “ се показва в отчета.

Най-богатите 10% от популацията към този момент имат 52% от международните приходи и 76% от благосъстоянието. Средностатистическият представител на най-богатите 10% печели по 87 200 евро на година.

Същевременно с това през 2020 година повече от 100 млн. души са изпаднали в последна беднотия.

Според прочуването бедността е повишена най-вече в страните с по-слаби обществени стратегии, до момента в който огромната държавна помощ в Съединени американски щати и Европа е лимитирала отрицателното въздействие върху хората с по-ниски приходи на тези места.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР