Делът на българите в чужбина, които определят себе си като

...
Делът на българите в чужбина, които определят себе си като
Коментари Харесай

Изследване на фондация BCause: 85% от българите в чужбина даряват |

Делът на българите в чужбина, които дефинират себе си като донори, е доста висок и доближава 85%. Това е над два пъти повече от донорите в България, демонстрира проучване на дарителството измежду сънародниците ни зад граница, осъществено от фондация BCause.

Проучването има за цел да очертае дарителските практики в диаспората ни, мотивите за дарителство и бариерите за възпиране от щедрост. Организацията е провела онлайн анкета измежду българи, живеещи в чужбина в интервала септември - октомври 2021 година, в която са се присъединили 244 души.

Според данните близо три четвърти от сънародниците ни в странство подаряват средства за каузи в България, а над половината от тях го вършат допълнително от една страна - в нормалния случай даренията са както към Родината, по този начин и към страната, в която сънародниците ни са се преселили.

Най-често българите в чужбина, към половината от даряващите, се ангажират с подкрепа на болен човек и това е най-мобилизиращата идея за тях. Те избират да превеждат средства директно в набирателната сметка на нуждаещия се или по банкова сметка на дарителска организация. Над 1/3 поддържат активността на определена от тях организация, на която симпатизират или в която членуват, а българските учебни заведения, изборите и българските празници са дарителски дела за всеки седми или всеки осми от далите отговор.

Най-популярните български благотворителни организации измежду българите в чужбина са Майко Мила и Оле мале, BCause, Ангели за България, Българският червен кръст, демонстрират още данните от анкетите.

Хората, които са показали, че подаряват от времето си като доброволци са общо 17%. Те отделят приблизително по 20 дни непринуден труд на година. В същото време, тези, които са отбелязали сумите, които подаряват са 88%. За повече от половината от донорите размерът на дарените средства е до еквивалента на 300 евро годишно, демонстрират още данните от проучването.

На процедура българите от чужбина не употребяват данъчни облекчения за средствата, които подаряват. Един от проблемите, които те показват в мненията към анкетите е, че постоянно имат спомагателни разноски поради превалутиране и такси. Според някои от сънародниците ни, в случай че не се губят средства за преводи, биха дарявали повече.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР