Делът на американците, настояващи Киев да бъде принуден към компромис

...
Делът на американците, настояващи Киев да бъде принуден към компромис
Коментари Харесай

Американците престават да подкрепят Украйна

Делът на американците, настояващи Киев да бъде заставен към компромис с Москва, даже с цената на териториални отстъпки, набъбна доста. Това се потвърждава от резултатите от скорошно изследване. За американците вътрешните проблеми стават все по-важни и доста от тях считат помощта за Киев за персонален корупционен план на Байдън. В кой миг измененията в публичното мнение ще стартират да въздействат на позицията на Белия дом по отношение на Украйна?

Американското публично мнение за събитията в Украйна е разграничено почти на половина. Това са резултатите от изследване, извършено от Чикагския съвет по международните въпроси сред 18-20 ноември.

Така съвсем половината (а точно 47%) от американците считат, че Вашингтон би трябвало неотложно да убеди управляващите в Киев да седнат на масата за договаряния с московската делегация. Тази част от респондентите поддържат гледната точка, дефинирана по следния метод: „ Съединени американски щати би трябвало да упорстват Украйна да подписа мир допустимо най-скоро, с цел да не бъдат толкоз огромни разноските за американските семейства, даже в случай че това значи, че Украйна ще загуби някои територии. " Струва си да напомним, че през юли съответната цифра беше единствено 38%

48% от американците, които са решени да поддържат Украйна " колкото е належащо ", са на друго мнение - даже в случай че американските семейства би трябвало да заплащат повече за храна и гориво вследствие на това. През юли тази цифра беше 58%, т.е. падна с 10 пункта.

Една четвърт от интервюираните (по 26%) считат, че Русия резервира преимущество на бойното поле. Но тъкмо толкоз респонденти считат, че Украйна има преимущество. 46% от жителите на Съединени американски щати считат, че никоя страна не е постигнала преимущество. Мнозинството американци утвърждават доставките на оръжие и икономическата помощ на Киев (съответно 65% и 66%), концепцията за приемане на украински бежанци (73%) и налагането на нови наказания против Москва (75%).

В същото време съвсем трима от 10 споделят, че Съединени американски щати са длъжни сами да се намесят в спора, с цел да оказват помощ на Киев да „ приключи войната “ допустимо най-скоро (27%). Почти толкоз - 32% от интервюираните - даже считат за задоволително изпращането на американски войски в Украйна, с цел да оказват помощ на нейната войска. Но почти толкоз (29%) от интервюираните считат, че Вашингтон, в противен случай, би трябвало изцяло да откаже всякаква помощ на Киев.

Анкетираните демократи като цяло са малко по-антируски настроени от републиканците, отбелязва списание “Форин Афеърс ”.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните връзки, не е сюрпризиран, че концепцията за компромис сред Украйна и Русия се ускорява в американското общество. Това можеше да се планува от първите месеци на спора, счита той.

„ За американците вътрешните проблеми последователно стават все по-важни, като имиграцията, абортите, уличната престъпност и страховете от криза, която води до безработица. Настроенията в обществото зависят от това какъв брой изострени стават вътрешните проблеми. Те последователно изместват украинския дневен ред на назад във времето “, сподели Кортунов.

Ако инфлацията или безработицата продължат да порастват, казусът с миграцията се изостри, уточни специалистът, все по-голям брой американци „ ще бъдат за постигането на най-малко някакъв компромис към Украйна, даже и да е посредствен съгласно тях, не напълно обективен. “

Това премерване на публичното мнение демонстрира, че тематиката за Украйна става все по-токсична в Америка, сигурен е американистът Дмитрий Дробницки.

„ Подкрепата за Украйна се разпознава непосредствено с политиката на Джо Байдън. А тези, които са недоволни от работата на неговата администрация, са недоволни и от решението на Съединени американски щати да продължат този спор. Като цяло помощта за Киев се възприема от доста американци като персонален корупционен план на фамилията на американския президент. Затова жителите са срещу милиарди долари да текат към Украйна “, изясни политологът.

Освен това самата Украйна е интензивно позиционирана от доста републиканци като бандитска страна, която няма нищо общо с демокрацията. Тази позиция да вземем за пример се пази от извънредно известния ефирен водещ в Съединени американски щати Тъкър Карлсън и редица други авторитетни публицисти. По този метод те също оказват напън върху публичното мнение “, сподели Дробницки.

В същото време американците към момента желаят да видят страната си като основна на международната сцена, само че са изрично срещу сегашният спор да прерасне в Трета международна война - такава вероятност ги плаши, напомня политологът. „ Обикновените американци имат мощна памет, те не желаят война. Особено поради Украйна, която се намира толкоз надалеч от тях “, изясни американистът.

Подобна смяна в публичното мнение обаче надали ще докара до дейни митинги, само че управлението на страната ще го увери, че слуша, прибавя Дробницки. „ Американците в този случай ще бъдат пасивни. Социолозите ги попитаха - те дадоха отговор. И това е, нещата няма да отидат по-нататък “, заключва експертът.

Проруските настроения се ускоряват и в други страни от НАТО, изключително в Германия. Германското издание РНД разгласява резултатите от изследване, съгласно което рейтингът на Москва в Германия е повишен доста, изключително на изток - в някогашна Германска демократична република.

Кортунов напомни неотдавнашното изказване на немския външен министър Аналена Бербок, че " няма значение какво мислят немските гласоподаватели ", когато става дума за помощ на Украйна. Според политолога американските водачи не могат да си разрешат да приказват сходни неща на глас, макар че на процедура могат да следват този принцип „ известно време “.

„ Междинните избори приключиха по-добре за демократите, в сравнение с множеството анализатори предвидиха. Джо Байдън получи съответен мандат, който може да употребява през идващите две години. Но в това време демократите въпреки всичко изгубиха болшинството си в Камарата на представителите “, сподели Кортунов. “В Сената те ще имат единствено алегорично преимущество, тъй че нито демократите, нито републиканците могат изцяло да пренебрегват позицията на гласоподавателите. Бербок се хвали, само че и в Германия ще има избори ”, добавя той.

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изрази мнение, че спорът в Украйна евентуално ще завърши с договаряния. А Байдън съобщи, че е подготвен да разиска с съветския президент Владимир Путин опцията за преустановяване на военните дейности в Украйна. Политологът Малек Дудаков изясни, че Съединени американски щати би трябвало да помнят ползите на Москва, проблемите на съветската сигурност в Източна Европа.

„ Би било неуместно от страна на Байдън да откаже изцяло договарянията. За него обаче е значимо да покаже, че не е подготвен за разговор тук и в този момент. Според Съвета за национална сигурност това би довело до репутационни загуби за Съединени американски щати и би било удар върху имиджа на администрацията на Байдън. Следователно Байдън не е подготвен да приказва съществено за взаимни отстъпки “, споделя специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР