Декоративното зайче е едно от най-предпочитаните домашни любимци. То е

...
Декоративното зайче е едно от най-предпочитаните домашни любимци. То е
Коментари Харесай

Грижа за заешката козина

Декоративното зайче е едно от най-предпочитаните домашни любимци. То е малко, сладко и най-много пухкаво. Едно от най-хубавите неща в зайчетата е тяхната нежна и мека четина, която можем да галим по през целия ден. Разбира се, с цел да резервира цялостния си искра, красивата заешка четина би трябвало да се поддържа.

Зайчетата сменят козината си (линеят) няколко пъти в годината. Този развой може да трае от 2 седмици до 2-3 месеца, тъй че не се учудвайте, в случай че козината на зайчето ви пада в продължение на няколко седмици.

Линеенето е изцяло естествен развой в живота на един заек и продължителността му зависи от редица фактори като генетични проблеми или сезонно въздействие. Каквато и да е продължителността на линеенето, е хубаво да помагате на зайчето си по време на този развой освен с цел да си спестите чистенето, само че и с цел да избегнете заплахата част от заешката четина да попадне в корема му.

Ресане на козината

Ежедневното ресане е част от грижата за заешката четина. За задачата можете да употребявате четки с меки или телени връхчета. Ресането е належащо, тъй като посредством него се отстраняват свободно падащите косъмчета и се понижава вероятността те да бъдат погълнати от любимеца ви. Имайте поради, че огромна част от зайците не харесват ресането, по тази причина може да ви се наложи да ги придържате.

Ако мислите, че ще се затрудните с ресането има и още един вид за унищожаване на непотребната четина. Можете да намокрите ръцете си, след което деликатно да разтъркате в посока напред-назад цялото телце на зайчето си. По този метод непотребните косъмчета ще полепнат по ръцете ви. За да ги изчистите от събраната четина, ги разтъркайте една в друга и съберете на топка космите. Важно е да повторите процедурата няколко пъти, с цел да съберете допустимо най-голямо количество четина.

Хранене на зайчето при линеене

Както към този момент казахме, линеенето е нескончаем развой и е допустимо да сте съумели да изчистите изцяло непотребната заешка четина. Затова е належащо да поддържате избран режим на хранене на заека, с цел да може зайчето ви да изхвърли погълнатата четина.

 Заек

Старайте се да давате на любимеца си задоволително количество вода, фибри, зелено сено, свежа трева, плодове и зеленчуци. По този метод ще избегнете здравословни проблеми при зайците, които могат да настъпят, в случай че козината не бъде изхвърлена. Това е от изключителна значимост, когато полагате грижа за зайци.

По време на линеенето е обикновено по тялото на зайчето ви да остават плешиви петна. Обикновено те биват запълнени за няколко дни, в случай че заекът е здрав. Ако виждате, че на мястото на плешивите петна не се появява четина, се консултирайте с ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР