Декларацията, приета от Бундестага, е вътрешен акт, който не променя

...
Декларацията, приета от Бундестага, е вътрешен акт, който не променя
Коментари Харесай

МВнР: Декларацията на Бундестага за РСМ няма да промени позицията на България

Декларацията, призната от Бундестага, е вътрешен акт, който не трансформира решенията, взети от Съвета на Европейския съюз (ЕС) през юли 2022 година по отношение на европейския път на Република Северна Македония. Това се показва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на България.

От Министерство на външните работи показват, че декларацията на Бундестага по никакъв метод не трансформира националната позиция на България, препотвърдена с Решението на 47-ото Народно заседание при приемането на компромиса от юли 2022 година

„ Декларацията не съдържа нови моменти във връзка с процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. В Декларацията всъщност се поддържа процесът на смяна в Конституцията на Северна Македония, която да подсигурява равни права и свободи за българите с останалите нации в страната. Това е и главно искане на българите в Северна Македония “, допълват от външното ни министерство.

„ От значително значение е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на детайлите от постигнатия през 2022 година компромис “, показват още от външното ни министерство.

Министерство на външните работи напомня, че според заключенията на Съвета на Европейски Съюз и Преговорната рамка, е значимо да се реализиран осезаеми резултати и добросъвестно да се ползват двустранните съглашения, в това число Преспанското съглашение и Договора за добросъседство с България от 2017 година, както и Протоколите от взаимните междуправителствени съвещания по член 12 от Договора.

„ Припомняме, че Съветът на Европейски Съюз регистрира със своя декларация през м. юли 2022 година българската позиция по отношение на формалния език на Северна Македония, която остава непроменена “, се показва в позицията на Министерство на външните работи.

Германският парламент одобри нощес резолюция в поддръжка на европейския път на Република Северна Македония, в която признава македонската просвета, еднаквост и език.

В документа се предлага на немското държавно управление да призове България да поддържа пътя на Република Северна Македония към Европейски Съюз в границите на постигнатия компромис и да се въздържа да слага спомагателни условия. Република Северна Македония е приканена да извърши контрактуваната смяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи, оповестиха през днешния ден ДПА и вестник " Ханделсблат ".

За резолюцията гласоподаваха трите ръководещи партии - Германската социалдемократическа партия, партията „ Съюз 90/Зелени ” и Свободната демократическа партия. Опозиционните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз бяха срещу, защото ръководещото болшинство отделя Република Северна Македония от останалите страни в района на Западните Балкани.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР