Декларацията на Бундестага е вътрешен акт, който не променя решенията,

...
Декларацията на Бундестага е вътрешен акт, който не променя решенията,
Коментари Харесай

Позиция на МВнР относно декларацията, приета от Бундестага за РСМ

" Декларацията на Бундестага е вътрешен акт, който не трансформира решенията, взети от Съвета на Европейски Съюз през м. юли 2022 година по отношение на европейския път на Северна Македония ", това оповестяват от министерството на външните работи в публична позиция.

Оттам допълват, че тя по никакъв метод не трансформира националната позиция на България , препотвърдена с Решението на 47-то Народно Събрание на България при приемането на компромиса от юли 2022 година

Декларацията не съдържа нови моменти във връзка с процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. 

В Декларацията всъщност се поддържа процесът на смяна в конституцията на Северна Македония, която да подсигурява равни права и свободи за българите с останалите нации в страната. Това е и главно искане на българите в Северна Македония.

От значително значение, съгласно Министерство на външните работи е, че документът не окуражава опити за предоговаряне или неспазване на детайлите от постигнатия през 2022 година компромис, прецизират от външното министерство.

От Министерство на външните работи напомнят, че според заключенията на Съвета на Европейски Съюз и Преговорната рамка е значимо да се реализиран осезаеми резултати и добросъвестно да се ползват двустранните съглашения, в това число Преспанското съглашение и Договора за добросъседство с България от 2017 година, както и Протоколите от взаимните междуправителствени съвещания по член 12 от Договора. Припомняме, че Съветът на Европейски Съюз регистрира със своя декларация през м. юли 2022 година българската позиция по отношение на формалния език на Северна Македония, която остава непроменена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР