ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – СДСУважаеми господин председател, Уважаеми

...
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – СДСУважаеми господин председател, Уважаеми
Коментари Харесай

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – СДС
Уважаеми господин председател,
Уважаеми народни представител

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – Съюз на демократичните сили
Уважаеми господин ръководител,
Уважаеми народни представители,

Вече 100 дни България се ръководи от държавно управление на смяната. Този интервал е задоволителен, с цел да се очертаят трендовете, които задава едно ръководство. Последните 100 дни бяха интервал на безвремие, неспособност за взимане на съответни решения, а оттова и на задълбочаване на поредицата рецесии, пред които е изправена страната ни.

Първата и най-съществена рецесия, с която не съумя да се оправи ръководството на смяната е политическата рецесия. Вместо да постави старания за консолидиране на обществото и политическата система в името на по-ефективен отговор на провокациите, пред които е изправена страната, държавното управление ясно демонстрира, че не е в положение да сплоти към себе си даже ръководещото болшинство. Разделителните линии в обществото бяха задълбочени, а с всеки минал ден, разломите в четворната коалиция стават все по-видими. Причината за последното е, че за 100 дни, партиите в ръководещото болшинство, по този начин и не съумяха да изработят ясни и работещи механизми за взимане на решения. Инстинктът за опустошение се трансформира в главно и само политическо съображение за съществуването на актуалната коалиция. През това време българите станаха сензитивно по-бедни, страната беше лишена от вероятността си за развиване, загуби извоювани позиции в интернационален проект, а обещанията за правдивост и правосъдна промяна затънаха в блатото на некомпетентността и безидейността.
Въпреки, че приемането на бюджета за 2022 година закъсня, той по никакъв метод не отрази настоящите провокации пред страната. Днес няма нито един финансов специалист и анализатор, който да удостовери прогнозата на финансовия министър Асен Василев за стопански напредък от 4,8 % и инфлация от 5,6 %. Това значи, че за втори следващ път, след актуализацията на бюджета за 2021 година, Асен Василев не е в положение да предвижда стопански трендове за няколко седмици напред. Това слага страната, бизнеса и семействата в обстановка на непредвидимост, неустановеност и безперспективност.
Настоящото ръководство и най-много министърът на финансите, носят директна отговорност за огромната ценова рецесия, която беше провокирана от скока на цените на енергоносителите. Още в края на лятото на предходната година, Парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, предложи модел, който щеше да ограничи резултатите от ценовия потрес, само че той беше отритнат с гласовете на квазимнозинството в 46-ото Народно заседание и под диктовката на тогавашния длъжностен министър на финансите Асен Василев. Веднага след избирането на 47-ото Народно заседание, ние още веднъж предложихме решения, които бяха отхвърлени от партиите от болшинството на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Благодарение на това през днешния ден ставаме очевидци на най-тежката инфлационна стихия от 1997 година насам.

Политическата рецесия, насочването на националната сила към реваншизъм и политически репресии, както и неналичието на ценностна сплотеност на ръководещата коалиция, отслабиха позициите на България в интернационален проект. Основният приоритет на актуалното ръководство не е отбраната на националния интерес, а съхраняването на неспасяемите вътрешнокоалиционни салда. Причината българската външнополитическа позиция да бъде неразбираема, както на изток, по този начин и на запад е в това, че тя няма външнополитически, а вътрешнополитически темперамент.
Приоритетите на актуалното ръководство са свързани най-много с феодализирането и кадровото преодоляване на секторите, които съдружните сътрудници си поделиха, до момента в който заблуждаваха публиката, че водят договаряния за стратегия в столичен мол. И до през днешния ден управническата стратегия на сегашния кабинет е загадка, както за депутатите, по този начин и за жителите.

Заради близки до мандатоносителя лобистки и корпоративни ползи, беше провален Планът за възобновяване и резистентност. Това лиши българската стопанска система от няколко милиарда евро и от хиляди благоприятни условия за рационализация и успеваемост на българското произвеждане.

Уважаеми сътрудници,

Днес България е по-бедна, по-слаба и по-разединена в сравнение с беше преди 100 дни. Отговорността за този резултат не е на опозицията, а на ръководещите. Тяхно беше решението да излъчат за министър-председател човек, който не просто е лишен от политически опит и качества, само че и към този момент е все по-видно, няма капацитет да придобие такива в хода на своя мандат. Почти всеки ден от мандата на актуалното ръководство е белязан с интернационалните и вътрешнополитически гафове на неговия министър председател. Затова през днешния ден българския политически и публичен живот наподобява като Кирил Петков – комплициран, неспасяем и обезсърчителен.
Партийността и квотният принцип бяха сложени надалеч над компетентността и престижа на претендентите за обществени длъжности. След като част от спонсорите на най-голямата групировка в обединението се снабдиха с министерски кресла и след серия от шуробаджанашки назначения в изпълнителната власт, пристигна и ред на беззаконието. За ръководител на КЕВР беше натрапен човек, който не дава отговор на формалните критерии за длъжността. Същите критерии, които бяха направени и признати от актуалното ръководещо болшинство. През идващите седмици следва да се реши и ориста на една от дребното незасегнати институции от смяната в лицето на Българска народна банка. На мястото на неоспорим експерт и човек с интернационален престиж, какъвто е Димитър Радев, следва избор сред двама партийни функционери, каквито са ръководителят на Парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров и депутатът от Има Такъв Народ Любомир Каримански. По този метод Българска народна банка също е превърната в пленник на балансите и разтърсванията в ръководещата коалиция.

Политическото вампирясване на вкаменелости от късния социализъм и ранния преход като Бойко Рашков е подобаващ облик на некомпетентността, неадекватността и омразата, които ръководят страната. Това бяха трите фактора, които накараха държавното управление да означи своите първи 100 дни с противозаконен арест на водача на най-голямата опозиционна партия. Този срамен акт урони престижа на българските институции и във вътрешен и в интернационален проект. В залата на Европейския парламент въпросът, дали България въобще е правова и демократична страна стана напълно настоящ. Вече една седмица обаче, нито един от забърканите в този скандал, даже и не си е помислял да поеме отговорност за погазването на закони, процедури и демократични правила. Нещо повече, от своята позиция на провален министър Бойко Рашков, към този момент поучава Европейския парламент, с което уронва престижа на България още повече.
Уважаеми госпожи и господа,

Парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили показва безапелационната си позиция, че актуалното ръководство освен, че не е в положение да предложи решения за редицата рецесии, в които се намира страната, само че и слага под риск базови консенсуси в българското общество. Само за три месеца беше привършен капацитетът за успеваемост на сегашния парламент, чийто дневен ред се разминава генерално с дневния ред на жителите. Затова ние виждаме като единствен излаз от създалата се обстановка оставка на държавното управление, разформироване на 47-ото Народно заседание и привикване на предварителни парламентарни избори. Изразяваме тази своя позиция с цялостното схващане за рисковете и заплахите, които носи сходен сюжет. В същото време обаче си даваме сметка, че държавно управление на некадърността, авантюризма и беззаконието съставлява надалеч по-голяма заплаха и по-голям риск за страната. Призоваваме систематичните партии, които вземат участие в актуалното ръководство, да премислят позицията си и да се отдръпват от обединението час по-скоро. Това е единственият метод и за тях самите да спасят идейните учредения за присъединяване си в политическия живот. Убедени сме, че страната ни има капацитет да излъчи самоуверено, отговорно и уверено ръководство, което да употребява целия капацитет на нацията и да я преведе през рецесиите.
Никой не е над България!
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР