Декларация на Движение ГергьовденСкъпи на сърцето ни сестри и братя,Искаме

...
Декларация на Движение ГергьовденСкъпи на сърцето ни сестри и братя,Искаме
Коментари Харесай

Позиция: Деветдесет и девет години от 9 юни

Декларация на Движение Гергьовден
Скъпи на сърцето ни сестри и братя,

Искаме да напомним датата 9 юни 1923-та година в светлината на нашите дни.

Държавният прелом от 8 против 9 юни 1923-та година увенчава една серпантина от политическо принуждение в България, почнала още от 1918 година

Предхождан от Войнишкото въстание, от печално известния Конгрес на цвеклопроизводителите, от рецидивиращи прояви на принуждение над политици от опозицията, затвор и задържане без съд и присъда на знакови публични лица, Деветоюнският прелом е еманация на наклонността политическото противостояние да се придвижва от Народното събрание на улицата, да ескалира омразата и – в последна сметка – отприщва събития коствали на България загубата на над 100 хиляди живота, директни жертви на политическите репресии през идващия век.

Без 9 юни, нямаше да има и 19 май, и 9 септември. „Белият“ и „червеният“ гнет са ужасяващата мартеница на нашият политически живот, тъмен знак на братоубийството и нетърпимостта. В последна сметка жертвите, които сме дали поради вътрешните си войни са сравними с жертвите от всички войни и 9 юни 1923 година е един от най-кървавите окопи в тази „вътрешна война“.

Поуката от тази над стогодишна история би следвало да е явна. Политическото противостояние не би трябвало да прераства в ненавист, нито един политически акт не заслужава „всяка цена“, нежели цената на човешкия живот. А в случай че търсите прилика с днешните дни, тя би могла да бъде и иронична. Втората по величина парламентарна партия – Българска комунистическа партия (тесни социалисти) – дефинира тогава превратът като „уреждане на връзките сред селската и градската буржоазия“.

Дали ще преглеждаме днешната държавна рецесия като споразумяване на буржоазно-селски връзки (Слави Трифонов v/s Кирил Петков) е въпрос на възприятие за комизъм, само че поуката остава същата: езикът на омразата ражда безпорядък и принуждение.

Идеята

да бъде признат закон „български Магнитски“ във типа, в който изтече в медиите,

както и предлагането Бойко Рашков – човек с явен и потвърден със правосъдно решение нагон към противозаконен полицейски напън – да оглави антикорупционната организация

са тъкмо такава демонстрация на ищах към политическо принуждение, за който дни като днешния би трябвало да са предизвестие.

Бог да пази България!



Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР