Декларациите, които се попълват и остават у полицаите при преминаване

...
Декларациите, които се попълват и остават у полицаите при преминаване
Коментари Харесай

КЗЛД: Декларациите за преминаване през КПП не са нарушение

Декларациите, които се попълнят и остават у служителите на реда при прекосяване през Контролно-пропускателните пунктове(КПП) не нарушават персоналните данни на хората, оповестиха от Комисията за отбрана на персоналните данни.
" Събирането от органите на Министерство на вътрешните работи на заявления от преминаващите през контролно-пропусквателен пункт жители в регионалните градове на страната, е краткотрайна мярка и касае стеснен кръг от лица, чиито данни се обработват.
В изискванията на оповестеното на 13 март от Народното събрание на Република България изключително състояние на територията на цялата страна във връзка на бързото и застрашаващо живота и здравето на популацията разпространяване на вируса (COVID -19) и на съображение Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, в действие от 13.03.2020 година до анулация на изключителното състояние (Обн. Дъждовни води. бр. 28 от 24 март 2020 г.), следва да се означи, че:
1. Законодателството за отбрана на персоналните данни позволява опцията за ограничение на обсега на правата и свободите на жителите при изискванията на член 23 от Регламент (ЕС) 2016/679;
2. В съответния случай, наложената от Министерство на вътрешните работи мярка е нужна и пропорционална с оглед гарантиране на:
• публичното здраве;
• предотвратяването на закононарушения (каквото е действието по член 355 от Наказателния кодекс), в това число предпазването от и предотвратяването на закани за публичната сигурност, каквато безспорно е опасността от разпространяването на вируса.
Гражданите следва да са спокойни, че опцията за ограничение на техните права, в това число и правото на отбрана на персоналните им данни, не води до тяхното нарушение!
В тази връзка законодателството по никакъв метод не изключва задължението на Министерство на вътрешните работи да обработва данните само за задачите на Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, както и да подсигурява сигурността на обработването на персоналните данни, съдържащи се в декларациите, посредством използването на подобаващи механически и организационни ограничения! ", написа още в известието на Комисията.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР