Дежурният на най-стария фар по цялото българско Черноморие -Шабленския, който

...
Дежурният на най-стария фар по цялото българско Черноморие -Шабленския, който
Коментари Харесай

Пазач-юбиляр посреща пръв новата 2018 на Шабленския фар

 Снимка на Шабленския фар от фотоизложбата на ветерана на екипажа Наньо Нанев  В новогодишната нощ ще дежури Евгени Колев, който е юбиляр на 3 януари- Facebook  Семейството чества дружно на Коледа, само че на Нова година Евгени и брачната половинка му Ваня ще работят.
Дежурният на най-стария фар по цялото българско Черноморие -Шабленския, който е в най-източната точка на страната, а и на Европейски Съюз, ще посрещне първи в рамките на България новата 2018 година Астрономически тя идва край морето с 18 минути и 21 секунди по-рано в сравнение с в столицата. На вахта на 31 декември против 1 януари ще бъде най-младият от петчленния екипаж на фара- Евгени Колев, който пък единствено два дни по-късно ще чества 50-годишен празник.

Наздравица с шампанско, каквато е традицията в 12-тия час, няма да подвигна, тъй като съм самичък, а и на дежурство в никакъв случай не пия алкохол, сподели за „Труд“ пазачът на най-високия маяк у нас, който е под командването на Военноморските сили. Дежурство в новогодишната нощ ще дава на контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак и брачната половинка му Ваня Колева, която е систематичен оператор.Семейството е чествало дружно посрещането на Коледа, когато пристигнала от София и щерка им със своя другар. Евгени Колев от Шабла посреща за повторно Нова година на вахта. Първият път е било през 2012 година, когато почнал работа на фара след военна работа.

Тази година достолепните 96 години навърши първият и най-дълго служилият фараджия от 1949 година до пенсионирането си бай Иван Хаджиатанасов.
От всички български фарове Шабленският е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура, единствено той е оцветен в два цвята тъмночервено и бяло. Кулата му се издига на 32 м височина.

До нейния връх и 1000-ватовата халогенна лампа, която хвърля на всеки 25 секунди своя избавителен лъч и вяра в морето, водят 132 стъпала, които всеки денонощно дежурният изкачва по няколко пъти. Ако се случи някаква щета или спре токът, фарът може да потъне в мрачевина най-вече 10 минути. В изключителна обстановка Военноморските сили незабавно би трябвало да бъдат известени. Фараджиите не помнят обаче да е имало такива произшествия.
Тази година Шабленският фар навърши 161 години.Смята се, че оборудването е публично намерено за корабоплаването през 1856 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР