Дехидратацията на котката се случва, когато има прекомерна загуба на

...
Дехидратацията на котката се случва, когато има прекомерна загуба на
Коментари Харесай

Знаци, че котката е дехидратирана

Дехидратацията на котката се случва, когато има несъразмерна загуба на течност от тялото на котката. Когато това е реалност, не е съпроводено единствено от загуба на вода. Случва се и загуба и на някои съществени минерали в тялото ѝ като хлорид, натрий и калий.

Водата е от значително значение за здравето на вашата котка. Помага ѝ да поддържа жизнеспособност, равен косъм и да не излъчва миризми. Водата е нужна за кръвообращението, храносмилането и отстраняването на отпадъците от тялото на вашата котка. Ако дехидратацията не се лекува, положението може да докара до други съществени медицински проблеми.

Дехидратацията се случва, когато котките не пият толкоз течности, колкото губят. Понякога това може да е просто тъй като не се усещат добре и не пият доста, само че различен път може да е породено от заболяване като повръщане или диария.

Котките също могат да изгубят течности посредством изпотяване на дребни количества през лапите си.

От какъв брой вода се нуждае котката

Вашата котка се нуждае от на ден количество от към 100 - 110 мл вода на 5 кг телесно тегло. Например, в случай че имате 10-килограмова котка, тя би трябвало да пие сред 200 - 250 мл вода на ден.

Ако имате у дома котка, то тук може да намерите информация по отношение на дехидратацията и разпознаването ѝ, само че е хубаво да се консултирате и с определен от вас ветеринарен доктор, преди обстановката да излезе отвън надзор.

Котките могат да се дехидратират доста бързо.

В публикацията по-долу ще намерите повече информация за някои от най-честите признаци на дехидратация при котки.

Симптоми на дехидратация при котки

 Дехидратирана котка

Има няколко разнообразни признака, за които би трябвало да следите, с цел да разберете дали котката ви е обезводнена или не.

Загуба на разтегливост на кожата

Популярен способ за инспекция на хидратацията при домашни любимци е пробата за ощипване на кожата. Този тест работи единствено при млади, здрави животни с еластична кожа и не е толкоз потребен, откакто котките остареят или развият хронично заболяване.

Можете сами да ревизирате еластичността на кожата на вашата котка вкъщи. Внимателно хванете частта от кожата при лопатката ѝ и я издърпайте право нагоре. Ако незабавно щракне назад на мястото си, тогава еластичността на кожата е добра. Ако отнеме известно време, с цел да се откри там, където би трябвало да бъде, това е знак, че има слаба разтегливост на кожата. В подобен случай следва час по-скоро да потърсите помощ от ветеринар.

Лепкави венци

Един от методите да ревизирате дали котката ви е обезводнена, е да повдигнете леко устната ѝ и да докоснете венците ѝ. Точно като човешките венци, те би трябвало да са мокри и лигави. Ако те са сухи на досег и наподобяват малко лепкави, котката ви най-вероятно е обезводнена.

Ако слюнката на вашата котка е доста гъста и лепкава, това също може да е обвързван признак, който може да ви уведоми, че е обезводнена.

Бледност на венците и езика

Венците и езикът на вашата котка може да наподобяват по-бледи от естественото, в случай че са обезводнени. Този признак обаче може да бъде обвързван и с други положения, тъй че имайте това поради, когато се пробвате да определите какво се случва с вашият домакински любим. Най-добре е да потърсите ветеринарен доктор.

Хлътнали очи при обезводнена котка

Хлътнали очи могат да се появят при котки с разнообразни здравословни проблеми и положения. Дехидратацията обаче е една от най-важните и най-често срещаните аргументи за хлътнали очи при котките. Ако очите на вашата котка ви наподобяват мъчителни или необикновени, това може да значи, че тя страда от тежка дехидратация.

Слабост и заспалост

Котките с какъвто и да било здравословен проблем е евентуално да станат слаби и летаргични. Въпреки това, в случай че слабостта и летаргията на вашата котка са съпроводени от други детайли в този лист, тогава можете умерено да приемете, че е обезводнена. Потърсете други признаци, които могат да ви оказват помощ да прецените какво предизвиква уязвимост и заспалост на вашата котка.

Лечение на дехидратация при котки

Не забравяйте да говорите с вашият ветеринарен доктор за признаците на вашата котка и да решите коя алтернатива за лекуване е най-хубава за вашият домакински любим.

 Котка и пиянство на вода

Осигурете чиста вода

Уверете се, че котката ви постоянно има достъп до доста прясна, чиста и хладна вода. По този метод те ще бъдат по-склонни да пият задоволително вода, когато имат потребност, вместо да се пробват да чакат да напълните съда след дълго време.

Много е значимо да не допускате котката да стига до това положение. Опитайте разнообразни способи и източници на вода. Фонтаните за котки, да вземем за пример, са чудесно средство, а в допълнение са занимателни, защото котките с любознание гледат течащата вода.

Хранете с мокра храна

Някои котки просто не пият задоволително вода, без значение какъв брой чиста вода им осигурявате. За тези котки решението може да бъде да давате мокра храна, която естествено съдържа влага, която може да помогне на вашата котка да остане хидратирана.

Ако котката яде мокра храна постоянно, може да забележите, че не пие толкоз вода. Това е по този начин, тъй като котката употребява вода, когато яде. Мократа храна е направена от до 80% вода.

Котките, които ядат главно суха храна, въпреки това, няма да употребяват толкоз вода от храната си. Те би трябвало да се хидратират, като пият от чинията си с вода.

Опитайте да балансирате сухата и мократа диета на вашата котка за най-хубави резултати.

Навлажнете храната с бульон

Ако котката ви към момента не се интересува от водата, може да съумеете да я убедите, като сложите малко бульон върху суха или мокра храна. Придържайте се единствено към неовкусени, неподправени бульони и не осигурявайте бульон, който съдържа непотребна сол, защото това единствено ще способства за казуса с дехидратацията.

Опитайте котешки супени добавки

Може да опитате с котешка „ чорба “ - спомагателни хранителни артикули за котки, които може да намерите в множеството магазини за храна за домашни любимци. Дайте на котката си да яде една от тези супи или бульони и може да откриете, че те са по-склонни да останат хидратирани, в сравнение с биха били с други варианти.

Дехидратацията на коте може да бъде доста рискова, в случай че не се лекува, и даже може да стане съдбовна доста бързо при котки. Ако знаете или подозирате, че котката ви е обезводнена, пробвайте да се погрижите за казуса вкъщи, само че бъдете подготвени да отидете при незабавен ветеринарен доктор, в случай че е допустимо.

Ако вашата котка е извънредно обезводнена, евентуално ще би трябвало да остане при незабавният ветеринар.

Вижте още за какво котката пие от тоалетната.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР